Denk je aan de Cote d’Azur, dan heb je het over de kustlijn in het zuiden van Frankrijk vol met chique vakantiebestemmingen, historische stadjes op heuvels, bergweggetjes en witte stranden met azuurblauw water. Niet voor niets is de Cote d’Azur een van de populairste roadtrip routes van Frankrijk. In deze voorbeeldroute door Zuid-Frankrijk nemen we je mee langs de prachtige heldere kustlijn van Frankrijk!

Roadtrip langs de Cote d’Azur

De Frans Mediterrane kust, oftewel De Côte d’Azur is een van de mooist regio’s van Frankrijk en heeft een – it’s in a name – mediterraan klimaat. Bekijk hieronder de mooiste stops aan de Côte d’Azur voor je roadtrip door Zuid-Frankrijk.

Quickjump

Route naar de
Côte d’Azur

Er zijn vanuit Nederland en België twee routes om in Zuid-Frankrijk te komen.

  • Langs Parijs over de A6 naar de stad Beaune.
  • Via Maastricht, Luxemburg en Metz naar Beaune. Deze route heeft als voordeel dat je niet over de drukke snelweg langs Parijs rijdt en goedkoop kan tanken in Luxemburg. De eerste tolweg in Frankrijk komt pas na Nancy.

Na deze twee routes (die ook wel de Route du Soleil worden genoemd) rij je over de snelwegen A31 en de A7 naar het zuiden richting Marseille en Montpellier.

Stops voor een roadtrip langs het zuiden van Frankrijk

Dijon – perfect voor een tussenstop

In een keer naar Zuid-Frankrijk doorrijden doe je waarschijnlijk niet. Je kunt een tussenstop maken in Dijon of Parijs, afhankelijk van de route die je neemt (via Parijs of Maastricht).

Dijon vormde vanaf de Romeinse tijd het kruispunt tussen Noord-Europa en de mediterrane streken. Het is een historische stad met onder andere de Palais des États de Bourgogne et Tour Philippe le Bon en het theater Place du Théatre. 

Wil je een tussenstop maken in bijvoorbeeld België, omdat je helemaal uit Groningen of Friesland moet komen? Dan kun je een stop maken in de mooie stad Luik. Bekijk onze tips voor Luik.

Waar te slapen in Dijon

Budget hotel/hostel: Une Pause
Middenklasse hotel: Mercure Dijon Centre Clémenceau (goeie locatie en afgesloten parkeerterrein. Ideaal voor je roadtrip stop)
Luxe hotel: La Cour Berbisey

Montpellier

Montpellier is een mooie stop langs de Route du Soleil en een ideale locatie tijdens de zomervakantie of een kort verblijf. De stad heeft vele restanten van haar verleden weten te behouden wat het een mooie stad maakt. Montpellier heeft ook de oudste botanische tuin van Frankrijk en heeft een van de oudste universiteiten van het land. Door de zuidelijke locatie is Montpellier geen typisch Franse stad.

Marseille

Bij Marseille denk je aan de oude haven, heerlijke stranden en pittoreske wijkjes. Vanuit Marseille moet je zeker een boottocht langs de eilanden nemen of een wandeling langs de mooie prachtige calanques maken.Reistijd: 2 u. 02 min. (133 km) waarvan 39 min. snelweg

Saint Tropez

SaintTropez is een kleine havenplaats aan de Côte d’Azur. Sinds de jaren vijftig is het de plek voor kunstenaars om bij elkaar te komen. In Saint-Tropez vindt heb je veel keuze uit restaurants en leuke terrasjes. Verder is het ook heel leuk om de enorme schepen in de haven te bekijken en wandelingen te maken.

Fréjus

Fréjus ligt in de regio de Provence en is populair vanwege de ligging aan zee. Fréjus heeft een historische centrum, zo is er een antiek amfitheater met arena dat plaats bood aan 10.000 mensen.

Nice reistips
Nice

Nice

Nice is de hoofdstad van de Cote d’Azur. Vele mensen reizen af naar Nice vanwegde de musea, galerijen, de stranden en de sfeer. Langs de kust vind je in Nice ook de bekende Promenade des Anglais met hele luxe huizen.

Lees ook onze cityguide van Nice

Èze

Tussen Nice en Monaco ligt het plaatsje Èze op een bijzondere locatie, namelijk op een 425 meter hoge klif. In dit plaatjes vind je veel kleine straatjes en steegjes en je hebt fantastisch uitzicht over de Middellandse zee. In de tijd van de Grieken en Romeinen woonden er al mensen in Èze. Deze plaats heeft dus een lange geschiedenis.

via Wikimedia

Ben je Walt Disney fan? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan
Èze want niemand minder dan Walt Disney heeft in Èze gewoond!

Wil je romantisch overnachten? Château Eza moet wel een van de meest romantische hotels ter wereld zijn!

Monaco

Met 33.000 inwoners is Monaco het dichtstbevolkte land in de wereld! Monaco is leuk als dagtrip vanuit Nice.

Monaco heeft prachtige tuinen, een paleis en kathedraal, grotten, gezellige cafeetjes en natuurlijk het Formule 1-circuit.

Ook leuk is deze wereldberoemde Grand Prix van Monte Carlo bij te wonen. Zorg ervoor dat je de kleine historische wijk (Monaco-Ville) met het Paleis bezoekt en niet alleen het casino en de luxe jachten. Slapen in Monaco? Ook dat kan, bekijk een overzicht van leuke hotels in Monaco (voor elk budget).

Lees ook: wat te doen in Monaco

Cannes

Cannes is natuurlijk de stad van het filmfestival. Je vindt in Cannes dure jachten en op de Boulevard de la Croisette voel je even hoe het is om een filmster te zijn.

Verdere bezienswaardigheden in Cannes zijn het Palais du Festivals, waar ieder jaar het prestigieuze filmfestival van Cannes plaatsvindt. Wil je eilanden bezoeken? Vanuit Cannes kun je het eilanden Île Saint-Marguerite bezoeken. Hier vind je een eeuwenoude Ford (Fort Royal).

Foto via avignon-et-provence.com

Antibes

Antibes is samen met de steden Saint Tropez, Cannes & Monaco een van de meest bezochte plekken aan de Franse Mediterraanse kust.

Antibes heeft een mooie oude binnenstad en net als Cannes en Saint Tropez een jachthaven (Port Vauban). Volgens sommige reizigers heeft Antibes ook een van de mooiste stranden van de Zuid Franse kust. Oordeel zelf en voeg deze stad toe aan je roadtrip route door Frankrijk.

Tip: in Antibes kun je ook tweehonderd kunstwerken van Picasso in het Picasso Museum bezoeken; Château Grimaldi.

Meer over Frankrijk: