Ga je binnenkort backpacken of zelf rondreizen door Japan, met o.a. de trein? In dit artikel delen wij onze route door het Japanse eiland Honshu, waar je in zo’ 3-4 weken langs de grote steden, Hakone en de Japanse Alpen reist. Je kunt deze route overnemen als je zelf door Japan gaat rondreizen.

Japan is vooral bekend van sushi & sake, anime, de game-industrie, de laatste technologie, en haar bijzondere cultuur en tempels. Eenmaal in Japan is het alsof je op een andere planeet beland: technologie wordt afgewisseld met eeuwenoude tradities

Onze route door Japan kun je zo lang of kort maken als je zelf wilt, op sommige bestemmingen blijf je dan iets minder lang of die sla je over. Hou je niet van backpacken? Ook voor de niet-backpackers is deze rondreis geschikt. 

Route Japan

Tokyo

1-2 dagen

In dit reisschema van Japan beginnen we in wereldstad Tokyo. Tokyo heeft zoveel interessante wijken dat wij soms wel 2 uur deden over een paar meter! En dat komt omdat veel winkels bestaan uit meerdere verdiepingen, soms ook onder de grond.

Tokyo is voor iedereen leuk. Of je nou gamer bent, backpacker, shopverslaafd of van cultuur houdt. In Japan is ook niks te gek of te groot. Een reuzen Godzilla bovenop een bioscoop check. Dansshows met robots? Ja hoor. De statue of liberty in New York gemist? (De New Yorkse versie is ook wel wat klein ;-)) in Tokyo krijg je een tweede kans.

Lees ook: wat te doen in Tokyo

Shibuya crossing in Tokyo met taxi

Shibuya crossing in Tokyo

Wij verbleven in: RYOKAN&HOSTEL WASABI Nippori

Odawara & Hakone: vulkanisch gebied & uitzicht over Mt. Fuji

1-2 dagen

Van Tokyo naar Odawara met de trein kost je ongeveer 35 minuten en kan met je JR Rail Pass.

In Tokyo activeren wij onze JR Railpass bij een kantoor van JR. We reserveren gelijk een paar treinkaartjes voor onze rondreis door Japan. Op internet hebben we wat plaatsen uitgezocht waar we heen wilden en de treintijden opgeschreven zodat de baliemedewerker alleen de tickets voor ons hoeft te reserveren. Odawara wordt onze basis voor Hakone. Vanuit Hakone kun je Mount Fuji zien als het weer meezit. Voor Hakone kopen we een 2-day free pass. Met dit ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van Odakyu gelieerde bussen, treinen, boten, kabelbanen en kabelbanen in het Hakone-gebied en krijg je korting op toegang tot geselecteerde toeristische attracties.

Wij verbleven in: Hinode Ryokan

Wat is er te doen:
Ook over dit gebied kan ik een heel artikel schrijven, maar samenvattend kun je in Hakone en Odawara:

 • Mount Fuji vanaf het Hakone meer bekijken
 • De gondola naar Gora
 • Owakudani bezoeken (via de Hakone ropeway). In dit gebied is een groot deel een actieve vulkanische zone waar zwavelhoudende dampen, warmwaterbronnen en hete rivieren zijn. Op helder dagen zou je Mount Fuji hier ook moeten zien. Check van te voren altijd het nieuws, op het moment van schrijven (juni 2018) zijn de hikes rondom Owakudani namelijk gesloten.
 • Odawara Castle in Odawara
Hakone: een mooie dagtrip vanuit Tokyo

Takayama: basis voor Shirakawa-Go

Van Odawara naar Takayama met de trein neemt ongeveer 3,5 uur in beslag met een tussenstop in Nagoya, (kan met je JR Rail Pass).

Takayama is een dorpje in de Japanse Alpen. De treinreis ernaartoe is al bijzonder. Het landschap verandert namelijk langzaam in bergachtig gebied met stromende rivieren die ons deed denken aan de rivieren in Nieuw-zeeland. Bij elk dorpje hoopte ik dat het Takayama zou zijn. Gelukkig duurde het niet lang meer en kwamen we in een iets drukker, maar net zo’n prachtig dorpje aan.

De meeste mensen bezoeken de bekende Shirakawa-Go dorpen vanuit Takayama, maar wij besloten het nagebouwde dorp in een museum te bezoeken omdat wij de bus naar Shirakawa-Go ontzettend duur vonden en omdat we verschillende reviews over het dorp hoorden.

In Takayama lopen we nog langs het Sanmachi Suji District waar je traditionele huizen, winkels en restaurants vindt. We eten intiem in een klein restaurantje waar een bar om de open keuken is gebouwd en plaats is voor slechts 8 personen. Van buitenaf zie je eigenlijk niets, je moet naar binnen wandelen om het restaurant in te kijken.

Ons hotel in Takayama:

Relax Hostel Takayama. Op 90m van het Takayama treinstation

Takayama: wat te doen:

 • Hida no Sato, een verzameling van gereconstrueerde traditionele rieten dak huizen uit centraal Japan zoals in het nabijgelegen Shirakawa-Go
 • Winkelen in het Sanmachi Suji District.
 • De Shrine Walk, een wandeling langs verschillende tempels en een begraafplaats.

Kanazawa: bezoek Japanse Tuinen

Van Takayama naar Kanazawa met de trein kost je ongeveer 113 minuten met een tussenstop in Toyama, (met je JR Rail Pass).

Na Takayama rijden we met de trein door naar Kanazawa. Kanazawa heeft veel historische bezienswaardigheden, zoals gerestaureerde woningen en wijken en musea.

De meeste reizigers komen naar Kanazawa voor de Japanse tuinen. Wij bezoeken de bekendste tuin ‘ Kenrokuen’ en de Kanazawa Castle.

Na Kanazawa Castle fietsen we door een voormalig samoerai district, ‘Nagamachi’ en door het Higashi Chaya District, waar je veel theehuizen vindt en waar geishas nog optreden. Het oogt hier precies zoals ik de traditionele huizen in Japan voorstelde. 

Wij verbleven in Kanazawa in: Neighbors Inn Kanazawa

Kyoto: Geisha’s en bamboe gardens

Van Kanazawa naar Kyoto met de trein kost je ongeveer 137 minuten met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Kyoto vonden wij zelf niet heel veel aan. De stad had voor ons geen sfeer en dat het regende hielp ook niet heel veel natuurlijk. Sommige mensen vinden Osaka leuker dan Kyoto, wij vonden Kyoto leuker. Desondanks hebben we wel veel leuke dingen gedaan. De mooiste dingen die wij deden waren met name iets verder uit het centrum of net buiten Osaka. Zo kan je de bekende rode poort zien, in het oosten van Kyoto: de Fushimi Inari Shrine. Ook heb je de bekende bamboe Grove in het westen van Kyoto.

Wij verbleven in Kyoto in het hostel/guesthouse: J-Hoppers Osaka Guesthouse

Hiroshima: Peace Memorials

Van Kyoto naar Hiroshima met de trein kost je ongeveer 96 minuten met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Hiroshima heeft ons aangenaam verrast. Natuurlijk wil je vooral naar Hiroshima omdat je in levende lijve wilt zien wat voor schade de Amerikanen destijds in Hiroshima aanrichten. Voor ons was het heel gek om in dezelfde reis eerst naar Pearl Harbor af te reizen en later in Hiroshima te zijn. In Hiroshima moet je natuurlijk het Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome) niet missen. De dome is het enige gebouw, of structuur, dat overbleef in het gebied waar de eerste atoombom op 6 augustus 1945 explodeerde. Het is door de inwoners van Hiroshima zoveel mogelijk in dezelfde staat behouden als als onmiddellijk na de bomaanslag en daarom heel bijzonder. In het nabijgelegen Vredespark vind je ook allerlei musea en memorials zoals het Hiroshima Peace Memorial Museum waar ik bij de de kleding van overleden kinderen ben weggelopen. Ik vond dat toch heftiger dan verwacht.

Verder vind ik Hiroshima een gezellige en hippe stad. Je vindt verscheidene hippe koffietentjes, hippe hostels (onze 36 Hostel!) en een fijne sfeer.

Mijajima Island

Mijajima Island is perfect om te bezoeken vanuit Hiroshima als dagtrip. Het eiland kan je met de metro en dan met de boot (ook geldig met je JR Railpass) bereiken en is ideaal als je langs het strand wilt wandelen en van hiken houdt. Het kan er wel druk worden, vertrek dus op tijd :)

Wij verbleven in Hiroshima in de hotels:

 • 36 Hostel (eigen kamer) Tip! Superhip ingericht en op loopafstand van het Vredespark

Kobe: Kobe steak

Van Hiroshima naar Kobe station met de trein kost je ongeveer 95 minuten met een tussenstop in Himeji, en kan met je JR Rail Pass. Let alleen wel goed op dat je niet elke trein kunt pakken (informeer goed bij een JR West balie).

Na Hiroshima reden we met onze JR Railpass verder naar Kobe, dat ook wel bekend staat om de Kobe biefstuk ;-). Volgens mijn vriend de moeite waard (alleen had hij dit al in Kanazawa geprobeerd), maar wel heel duur. Kobe is leuk voor een dagje. Wij kwamen in de ochtend aan en de middag zijn we langs de mooie haven en Chinatown gelopen. In de avond dronken we nog craft beer in een klein cafe/brouwerij dat toevallig een Ladies Night had (gratis drankje, yay!)

Himeji: Himeji Castle

De volgende dag reden we met de JR Rail pass naar Kasteel Himeji. Als je al veel kastelen hebt gezien denk ik niet dat het de moeite waard is deze te bezoeken, maar sommigen oordelen daar anders over. Heb je tijd over? Trek er dan net als ons niet meer dan een halve dag voor uit.

Wij verbleven in Kobe in: Hostel Nakamura Kobe

Osaka: neonverlichting en vintage shoppen

Van Kobe station naar Osaka met de JR Special Rapid Service kost je ongeveer 25 minutenen kan met je JR Rail Pass.

Osaka heeft ons positief verrast. We hoopten stiekem al dat Osaka leuker zou zijn dan Kyoto en het was precies onze soort stad. Het mooie weer en de bloesemperiode (dat laatste hadden we gepland) speelde natuurlijk ook mee. We verbleven op drie verschillende locaties die allemaal rondom het Shinsaibashisuji Shopping Street en Dotonburi gebied lagen.

Osaka is trouwens een soort van Tokyo. Er is heel veel te doen als je van shoppen houdt (vooral alternatieve winkeltjes in het Shinsaibashisuji gebied), het kasteel van Osaka tijdens de bloesemperiode is heel mooi en het Osaka Museum of History is betaalbaar en leuk als je niet heel erg into musea bent maar wel wat van de Japanse geschiedenis wilt leren.

Wij verbleven in Osaka in 3 verschillende accommodaties:

 1. Agoda appartement ‘Grandouce Nambahigashi Tip! Fijn appartement in een rustige buurt vlakbij de meeste bezienswaardigheden zoals Dotonburi en America Mura.
 2. Capsule Hotel B&S Eco-Cube Shinsaibashi om een capsulehotel uit te proberen
 3. Very hostel Namba Tip! Omdat we het capsulehotel zat waren besloten we het laatste nachtje door te brengen in een leuk hostel met Japanse stijl privekamer en een gedeelde douche (ook een aanrader).

Nara & Koya San

Vanuit Osaka deden we nog een dagtrip naar Nara (bekend van de tempels en loslopende hertjes) en Koya-San. Laatstgenoemde is een prachtig dorp met – naar onze mening – de mooiste tempels die wij in Japan bezochten.

Je kunt ook in Koya-San overnachten, maar hou er wel rekening mee dat er niet heel veel restaurants zijn waardoor je misschien wat duurder uit bent. Een dagtrip is ook prima te doen, maar wil je echt het Japan ervaren dan beveel ik een overnachting in een tempel aan omdat ik er goede verhalen over heb gehoord.

Tempel in Koya-San
Koya-San tempel

De beste reistijd: wanneer kun je Japan beste bezoeken?

In Japan heb je grote kans op natuurgeweld zoals aardbevingen, tyfonen en orkanen. De kans is aanwezig dat je te maken krijg met een van deze natuurgewelden. Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november.

Het hoogseizoen in Japan is in april, mei en augustus. Het weer in april en mei is  het beste voor en in augustus is het warm en het seizoen voor zomerfestivals. Net als elke bestemming is het in het hoogseizoen duurder.

De beste reistijd in Japan voor de kersenbloesem is zo rond eind maart tot begin april.

Zo reis je door Japan

Met de trein: de shinkansen

Als je van plan bent om door Japan te reizen dan raden wij een Japan Rail Pass aan. De Japan Rail Pass is een treinpas voor toeristen waarmee je onbeperkt de trein, ook wel de Shinkansen, kunt nemen. Wist je dat je met de Japan Rail Pass ook met sommige bussen en zelfs de boot (naar bijvoorbeeld het eiland Miyajima) kunt reizen? Lokale bussen gemarkeerd met het “JR” -logo op de bus (en de bushaltes) vallen onder de JR-pas. Hyperdia is een handige app om direct routes en prijzen te vinden en om te checken of je JR Rail Pass geldig is in de trein die je wilt nemen.

Lees onze ervaring met de Japan Rail Pass + onze tips.

Met de bus

Daarnaast is de bus ook een goede optie. Zo ben je in 6-10 uur van Tokyo in Osaka. De prijzen verschillen, afhankelijk van je comfortlevel tussen de € 12,72 * tot € 79,48 * voor een enkele reis. Er zijn dag- en nachtbussen. regelmatig voor toilet- en rookonderbrekingen.

Er zijn verschillende bus companies, maar probeer de Kosoku-bus voor redelijk geprijsde buskaartjes (voor een nachtrit ben je zo’n € 23,84 * voor een enkele reis kwijt.

Met een camper

Je kunt ook door Japan reizen met een camper. Een mooie ervaring omdat je zelf kunt koken en flexibeler bent dan de trein. Heb je interesse om met de camper door Japan te reizen? Kijk voor prijzen en mogelijkheden van camperhuur op de website van reisorganisatie Travelhome.

Met een auto door Japan

Ook kun je gemakkelijk een auto huren in Japan en het land per auto ontdekken. Lees hier meer over het huren van een auto in Japan.

Handige Japan reistips:

 • Waar moet je slapen in Japen? Een lijst van onze good, bad & fugly hotels, capsules en hostels
 • 4 weken backpacken in Japan: hoe wij ons budget onder de €2000 houden
 • In Japan betaal je met de Yen (¥). De meeste supermarkten zoals de 7-Eleven hebben een ATM om geld te pinnen.
 • In Japan spreken ze de Japanse taal, een leuke app om te oefenen met Japans is Memrise.
 • Nederlanders en Belgen kunnen een visa on arrival krijgen om te reizen door Japan voor een maximaal verblijf van 90 dagen.
 • Simkaarten om te bellen mogen alleen verstrekt worden aan personen met een geregistreerd Japans adres. Data simkaarten mag je als toerist zonder adres gelukkig wel kopen. Je kunt kijken naar een Visitor simkaart voor in je eigen telefoon, dat kost ¥ 3.480 en dat geeft je 5GB data op het 4G netwerk van NTT DoCoMo, voor maximaal 21 dagen.
 • Je kunt ook kijken naar Pocket Wifi, dit is een apparaatje dat je Wifi geeft tijdens je reis door Japan. De Pocket Wifi bij e hotel in Japan bezorgen worden of je kunt die ophalen één van de luchthavens (bijv. de Narita en Haneda airports) die op de website worden genoemd.
 • ⏲ Het tijdsverschil in Japan: de klok gaat 9 uur vooruit