Word jij net als ik ook warm van adventure sports? Dan heb je vast en zeker rotsklimmen in Krabi eens overwogen. Krabi heeft een reputatie als internationale klim mecca en trekt vele world class klimmers aan. Als beginner heb je de keuze uit een aantal klimscholen. Wij kozen voor Krabi Rock Climbing vanwege de goede reviews. Maar dat is ‘m nou juist. Wie hebben die reviews geschreven? Onderaan de rots zag ik heel veel meisjes met hun mobiel in de hand afdalen. Tsja, je hebt het pas meegemaakt als het is vastgelegd, right?

Het begon al lekker op z’n Aziatisch

Het begint in de ochtend al goed. Een half uur nadat we opgehaald zouden worden krijgt mijn vriend een e-mail terug (want we moesten nog snel onze volledige namen doormailen) dat ze onderweg zijn naar ons hotel. Als we dan eindelijk opgepikt worden met sorry sorry moeten we achterin de pick-up. Toen we gisteren bij Railey Beach onze klimles boekten konden we nog mee, maar of we het erg vonden dat we achterin de auto moesten hangen. Vooruit dacht ik, omdat mijn vriend er zo naar uit keek. En tsja, in Aziatische landen is het normaal, daar kijkt niemand meer op van hele gezinnen op 1 scooter.

Na een trip door Krabi Town naar de haven, varen we met de boot naar Railay Beach East. Dan lopen we door het kleine dorpje naar de klimschool om een leraar toegewezen te krijgen en onze klimspullen uit te proberen. We zijn met een groep van vier: een Franse moeder en haar dochter en mijn vriend en ik.

Map van het Railay gebied

Map van het Railay gebied

Een overcrowded muur

Als we weer teruglopen naar Railay Oost komen we bij een prachtige rotswand aan. Ik zie een paar andere groepen klimmers staan. Een beetje krap dacht ik nog. Maar wel te doen. Als de minuten voorbij kruipen komen er nog meer mensen bij. En op het hoogtepunt klimmen we met een afstand van slechts een meter naast elkaar. Sommige mensen klimmen boven elkaar. Het ergste? Als mijn vriend van de hoogte klim naar beneden afdaalt kijkt het meisje onder hem een beetje angstig. Gaat hij bovenop me landen zie je haar denken. Het is een van de routes waar je links of rechts van elkaar eindigt, maar waar je vaak wel een paar meter op dezelfde plek klimt. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Als ik aan de klimleraar vraag of het altijd zo druk is antwoord hij dat het meestal nog drukker is (40+). Ik val bijna van m’n stoel (of in dit geval een rots waar ik op zit :P).

Struggling me

Mijn vriend op de lange wand

Zo dicht bij elkaar

Dat m’n klimschoenen provisorisch waren gemaakt nam ik op de koop toe, maar als iedereen bijna de zee in moet lopen op het moment dat de persoon dat bellayed (dus de klimmer onderaan vast heeft) denk ik echt anders is je school overbooked. En dat mijn vriend en ik alleen worden gelaten omdat hij de Fransen gaat helpen bij een andere muur (want anders pakt een andere groep ‘m) vind ik ook niet normaal.

Onze Franse medeklimmers

Maar enfin, zoals altijd in Azië gaat het wel weer goed. En is het weer lekker onprofessioneel. Maar WAUW, klimmen in Krabi is heel mooi en vet en redelijk makkelijk als je al wat (boulder) klimervaring hebt. Maar ben je beginner? En een beetje onzeker over hoogtes, of vertrouw je je lichaam niet? Misschien moet je dan even wachten tot je zelf (ervaren) kunt klimmen voordat je voor klimmen naar Krabi afreist. Of alles wat ik je nu heb verteld op de koop toe nemen :)

Uitzicht vanaf de wand

Heb jij wel eens geklimd in Krabi? Wat vond jij ervan?

Meer lezen?