Samara of playa Samara is een slaperig dorpje in de provincie Guanacaste op het schiereiland Nicoya aan Costa Rica’s pacific coast. In Samara draait alles om de hoofdstraat dat van het begin van het dorp naar het strand loopt. Behalve wat leuke restaurantjes, barretjes en toeristenwinkeltjes vind je hier niet veel. Maar dat maakt deze bestemming ook weer heel fijn om door te brengen. Het is de ideale laidback bestemming om even rustig bij te komen van alle hectiek thuis. 

Wat te doen in Samara

Surfen

De weg naar Samara mondt uit op het strand van Samara. Het strand is ideaal om te surfen, hoewel de golven minimaal zijn, en strandwandelingen te maken. Aan het strand vind je een aantal locals die een surfboard verhuren, ideaal als je nog nooit gesurft hebt, want de schuimgolven zijn ideaal voor beginners.

Bekijk ook: de leukste surfbestemmingen van Costa Rica

Ook populair in Samara is een paardenrit over het strand maken. En dat merk je helaas ook aan de hoeveelheid poep dat over het strand verdeelt ligt. Een strandwandeling werd eerder het ontwijken van obstakels van paarden en hondenpoep. In Samara hangen ook veel honden en ook zij besluiten dat het strand de ideale plek is om hun poep te dumpen. Gelukkig wordt het meeste meegenomen als het vloed is, maar dat is een reden voor mij om niet te gaan surfen, los van de schuimgolven. Mijn vriendin is op de volgende bestemming overigens ziek en ik vermoed toch dat het door de zee komt, zou het?  

strand van samara costa rica

Relaxen

De meeste hotels en restaurants liggen rechtstreeks aan het strand en je wandelt dan ook direct het zand op. Samara is populair onder families en stelletjes, maar ook reizigers die op zoek zijn naar rust. Het compacte dorpje is dan ook erg stil als wij er in het laagseizoen aankomen. 

Bij een laidback dorpje hoort natuurlijk ook yoga en zo worden er in Samara tal van yogaklassen georganiseerd. 

Eten & Drinken in Samara

Het leukste aan Samara vind ik toch wel de kleine beach barretjes. Zo doen we elke dag een drankje rond zonsondergang bij Gusto Beach restaurant, dat een ontzettend gezellige terras op het strand heeft. Ontbijten doen we elke dag bij Roots Bakery & Café (Patio Colonial, 160,) aan de hoofdweg die naar het strand loopt. Hier kun je goedkope broodjes, smoothies en koffie halen. En ze hebben een gezellige terras of je kunt binnen je eten nuttigen. 

Mijn favoriet is toch wel Microbar Samara. Dit is letterlijk een microbar want ik denk dat de diepte van de bar nog geen 5 meter is en de breedte zo’n 4 meter. Het is een gezellige bar waar verschillende lokale biertjes worden geschonken. Als ik aan de barman vraag welk biertje hij aanraad worden er zo 5 kleine glaasjes naar me toe geschoven en probeer ik zo een aantal biertjes. 

Playa Carrillo

Op ongeveer 4 km van Sámara ligt een andere mooi strandje: playa Carrillo. Dit is een uitgestrekt strand in de vorm van een hoefijzer omringd met palmbomen. In het weekend is het hier druk met locals (tico’s).

Waar te overnachten in Samara?

Wij verblijven 2 nachten in Tico Adventure Lodge, een gezellig hostel met zwembad en tuin met planten en bloemen. We hebben onze eigen kamer met hangmat voor de deur.

In het hostel bieden ze yogalessen aan die je in de yogaruimte van het hostel kunt volgen en je kunt mee op een dolfijnentour. Om hier te komen heb je geen 4– wheel drive nodig, maar dit kan wel handig zijn. De auto parkeren we aan de overkant van de straat tegen een muurtje aan.

Tip: wil je liever met een reisorganisatie op reis? Riksja Travel biedt deze bestemming ook aan als bouwsteen voor je reis door Costa Rica, zo stel je samen je reis door Costa Rica samen.