Wij krijgen heel vaak de vraag hoe wij reisden zonder tussendoor te werken. En het antwoord is: sparen. Heel hard sparen.

Vandaag vertel ik je hoe wij meer 25.000 per persoon spaarden voor onze wereldreis en hoe ook jij kunt sparen voor een wereldreis of je volgende vakantie!

Liever luisteren? Luister hieronder naar de podcast

Hoeveel heb je nodig?

Niet geheel onbelangrijk: maar hoeveel heb je nodig voor een wereldreis. Op internet vind je gelukkig genoeg dagbudgetten voor verschillende landen, zo hebben wij er ook eentje online staan. Schrijf alle dagbudgetten op die je nodig hebt en doe dat keer het aantal dagen dat je weggaat. Voila, dit is wat je nodig hebt. Hou daarmee nog wel rekening met andere kosten zoals een wereldticket, een reisverzekering, een nieuwe backpack en andere backpack musthaves.

Hoeveel kan je sparen?

Schrijf nu alle kosten en baten op. Hoeveel komt erin (dus je loon, extra inkomsten, zorgtoeslag etc.) en hoeveel gaat eruit. Hou rekening met vaste lasten zoals je huur, telefoon- en fitnessabonnement en vergeet Netflix en Spotify niet. Verder moet je hier goed inschatten (tenzij je dit al weet natuurlijk) hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Het bedrag dat je overhoudt is het bedrag dat je kunt sparen!

Voor ons was dat €50 x 365 = €18.250 (voor het dagbudget).

Bespaar!

Heb je nou niet genoeg geld over per maand? Kijk dan waar je kan besparen. Zet je spullen op Marktplaats, geef wat minder koffie uit bij de Starbucks maar neem je eigen koffie mee etc. Zijn er kortingsbonnen waar je gebruik van kunt maken bij boodschappen.

Verder kun je eraan denken om dingen zelf te maken. Gat in je tshirt? Misschien kun je ‘m nog fixen met naald en draad?

Vind je dat moeilijk? Denk er dan vaak aan wat je met die extra €10 die zo snel opgaat aan een sandwich in de pauze: wat kan ik met €10 in Cambodja doen? Wij weten dat wel: een hele dag eten!
Neem alles in perspectief en dan wordt je veel beter in sparen, we’re sure of it!

Extra bijverdienen

Kan je nog niet extra sparen? Denk er dan eens aan om extra bij te verdienen. Hoeveel uur zou je extra kunnen werken. Kan je extra klusjes doen? Met de hond wandelen, op events werken? Lukt het dan nog niet? Misschien heb je een andere baan nodig?

Lees ook: hoeveel kost een wereldreis

Wat zijn jouw tips & tricks om te sparen?

Meer wereldreis? Misschien vind je dit ook interessant