Hiken is voor ons de leukste manier om een bestemming te verkennen. Je komt op plaatsen waar vele reizigers – door de lange afstand – niet komen. Veel reizigers hiken op hun vakantie of reis, omdat je plekken te zien krijgt die soms alleen bereikbaar zijn door een lange en soms lastige hike (denk aan de Trolltunga in Noorwegen). Daarnaast geeft hiken je een soort van ontspanning omdat je in de natuur bent. Maar hiken, wandelen, trekken en klimmen worden allemaal door elkaar gebruikt. In dit artikel leggen we je uit wat hiken precies betekent en vind je andere handige wandeltips om goed voorbereid op pad te gaan!

Wat is hiken?

Hiken, trekken en backpacken – het klinkt allemaal hetzelfde en ze vinden buiten plaats. Toch is er een verschil tussen deze drie termen. Wat is dan precies een hike?

De betekenis van hiken is – letterlijk vertaald uit het Engels – volgens de Cambridge Diary
hiking
noun [ U ]
the activity of going for long walks in thecountryside:
We’re going hiking in the Sierra Nevada.

Hiking is the activity of going for long walks in thecountryside:
We’re going hiking in the Sierra Nevada.

Cambridge Diary

Samengevat: de betekenis van hiken is dus hetzelfde als wandelen. Maar in Nederland wordt hiken ook wel gezien als een lange wandeling – meestal – via trails door de natuur. Een reis langs – mensen gemaakte – trails, paden of wegen. Soms door ruw terrein en uitdagend landschap zoals deze hike naar de Ha Ling Peak in Canada.

Verschil hiken en wandelen

Het verschil tussen hiken en wandelen is de afstand, de moeilijkheid en de plek.

Hiken of hiking: vergt meer inspanning en is vaak moeilijker. Je moet toch enige fitness hebben. Volgens Differencebetween.net betekent hiken dat je van een “lagere hoogte naar een hogere hoogte loopt”.
Walking: wandelen of walking houdt in dat je een ‘relatief soepel en vlak pad volgt zonder al te veel hindernissen’.

Met andere woorden: hiking kost meer moeite dan walking, omdat het pad in wandelpaden moeilijker is.

Samengevat:

  • Bij walking loop je over een relatief makkelijk en vlak pad, zonder veel hindernissen. Meestal is het pad verhard of van zand.
  • Volgens de website Wandeldate betekent dit dat we in Nederland eigenlijk nooit hiken omdat we niet van een lage naar een hogere hoogte lopen.
  • Een wandeling wordt meer gezien als een kortere wandeling, bijvoorbeeld door de stad, een stadswandeling, gebaande paden.
  • Een hike is vaak wat uitdagender en vergt wat betere wandelkleding zoals goede wandelschoenen, sokken en kleding en gaat over wat minder begaande paden. Speciale hiking trails zijn soms moeilijk begaanbaar omdat ze door de natuur lopen en je het moet doen met het pad dat voorhanden ligt.

Wat is het maken van een trekking?

Trekking door Drentse Natuur

Trekking is een vorm van activiteit waarbij je in één dag van punt A naar punt B gaat, en de volgende dag trek je van punt B naar punt C enzovoorts. Tijdens een trekking draag je vaak een day pack (dagrugtas) met alle benodigdheden zoals eten, extra kleding en soms een tent. Een trekking is wat uitdagender dan een hike omdat het je fysiek en mentaal behoorlijk test. Denk hierbij aan een trekking naar de Mount Everest, waar je niet alleen dagen onderweg bent, je moet ook door enorm ruig terrein trekken om je bestemming te halen. Niet alleen moet je super fit zijn, ook het weer (enorm koud) en de hoogte zullen een enorme uitdaging zijn.

Wat is klimmen

Het woord klimmen wordt ook nog wel eens gebruikt bij hiken. Hoewel je bij het hiken ook ‘klimt’, is het beklimmen van bergen een totaal ander vak. Klimmen is een behoorlijk uitdagende sport waarbij mensen (klimmers) steile rotsen beklimmen om de top van een berg te bereiken. Kijk maar eens in onze categorie klimmen waar we klommen met touwen in Yosemite National Park in Amerika. Tijdens het hiken kun je echter wel een ‘klim’ maken als het pad omhoog loopt of je jezelf omhoog moet trekken via kettingen zoals op het plaatje hiernaast (op mobiel hieronder).

Samenvatting hike betekenis:

Wat is hiken?

In Nederland wordt hiken ook wel gezien als een lange wandeling – meestal – via trails door de natuur. Maar het is wel iets anders dan wandelen

Wat is het verschil tussen hiken en wandelen

Het verschil tussen hiken en wandelen is de afstand, de moeilijkheid en de plek. Hiken of hiking: vergt meer inspanning en is vaak moeilijker. Je moet toch enige fitness hebben. Walking: wandelen of walking houdt in dat je een ‘relatief soepel en vlak pad volgt zonder al te veel hindernissen’.

Hoe begin ik met hiken?

Draag goede wandelkleding en werk aan je conditie! Lees hier wat je draagt tijdens het hiken en hoe je begint met hiken.

Beginnen met hiken

twee mensen bovenop de trolltunga met uitzicht over de fjorden

Hikes zijn er  op verschillende niveau’s en er is daarom ook een uitdaging voor iedere hiker. Sommige hikes gaan stijl omhoog, andere over stenen. Het is dan ook handig om je goed voor te bereiden voor een hike. Dat begint met de juiste wandelkleding en -schoenen.

Hiken voor beginners

Hikevakanties

Smaak te pakken? Via SNP Natuurreizen boek je een wandelreis die perfect bij je past. Ontdek unieke plekken, die je met ander vervoer niet ontdekt zou hebben.

  • Je overnacht op bijzonder accommodaties
  • Je reist met begrijpelijk, gedetailleerde routebeschrijvingen
  • Je ontvangt GPS-tracks voor je GPS-ontvanger
  • Je bagage hoef je niet mee te zeulen (vervoer wordt geregeld)
  • Ook hondenreizen!
  • Ervaren groepsleider bij groepsreizen

van reisorganisatie SNP

Foto via SNP

Bekijk de SNP wandelreizen

Hike gear / wandelkleding

Er is wandelkleding beschikbaar voor alle situaties en voor elk budget. Het belangrijkste is te weten wat je draagt in welke situatie. Bekijk het weer van te voren en natuurlijk het wandelgebied waarin je gaat hiken voor het samenstellen van je hike-outfit.

Wandelkleding Tips

hardloopjack heren GTX