Ga je binnenkort longboarden? Heb je net een longboard gekocht of zoek je andere info over longboarden? Wij hebben dé tips over longboarden voor je verzameld. Je vindt hier de beste longboardmerken, hulp voor het kiezen van je eerste longboard, foto’s van longboard evenementen, longboardstips en meer!

Longboarden

Longboarden wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets; je kunt op longboards dansen, ermee sliden, downhill longboarden en ze als vervoer gebruiken, ideaal toch? En omdat je kunt longboarden op straat, hoef je niet – zoals bij surfen – naar de zee of zoals bij snowboarden naar de bergen te gaan om te longboarden! Tenzij je van downhill longboarden houdt, maar dat even terzijde.

Wat is een longboard?

Longboards zijn er in allerlei vormen, en ze zijn over het algemeen langer dan skateboards. Wat is een longboard nou precies? Veel mensen denken dat een skateboard en een longboard hetzelfde zijn. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben is er wel een verschil tussen een longboard en skateboard: de lengte van de plank (het deck), de wielen en de trucks zijn anders.

De grootste verschillen tussen een skateboard en longboard zijn:

  • Longboards hebben over het algemeen grotere en zachtere wielen, die vooral geschikt zijn om te cruisen en om harder mee te rijden dan een skateboard.
  • De trucks van een longboard zorgen ervoor dat je goed kan sturen. Een skateboard is bedoeld om tricks op te doen in bijvoorbeeld een halfpipe in skatepark. De wielen van een skateboard zijn daarom harder en het sturen gaat iets minder lekker dan op een longboard!

De soorten longboards

De vorm van het longboard bepaald  wat voor soort longboard je hebt. Zo heb je pintail gevormde longboards, die wel de meest bekend zijn.

In een apart artikel hebben we de verschillende soorten longboards voor je verzameld.

Vormen longboard soortenMateriaal longboards: Waar is een longboarddeck van gemaakt?

De plank (het deck) op een longboard is meestal gemaakt van 8 lagen hout. De meeste soorten hout decks die je zult tegenkomen zijn van esdoorn, berk en bamboo gemaakt. Bamboo decks zijn licht en super flexibel. Een deck van bamboo en esdoorn samen is een mooie combinatie: veel flex en ze gaan lang mee. Deze combinatie is perfect voor longboarders die flink willen carven en hoge snelheden willen behalen. Deze decks zijn lichter en gaan langer mee dan decks van esdoorn. Naast houten decks heb je glasvezel en carbon decks, die zorgen voor een lichter en stevig deck. Tot slot heb je nog plastic decks, zoals je die veel bij Penny skateboards  ziet.

Waar zijn longboards geschikt voor?

Je kunt verschillende dingen met een longboard doen: cruisen, down-hill racen of freeriden, long distance rijden en dancen, ook wel disciplines genoemd. Voor elke discipline) van longboarden kun je in principe een ander soort longboard gebruiken. En voor elke stijl is er een geschikte lengte plank beschikbaar. Longboards variëren in de lengte van 28″(=inch) tot 46″ (=inch). In centimeters is dat tussen de 71,cm tot 116 cm.

Klik hieronder op één van de artikelen om meer te lezen over deze leuke sport!