Wil je van van A naar B longboarden? Bijvoorbeeld naar je werk of naar school?  Dan is cruisen met je longboard (= korte afstanden maken) echt jouw ding. Ik – en waarschijnlijk elke andere longboarder – ben zelf begonnen met cruisen langs de weilanden. Dat deed ik op mijn pintail Koastal Cruiser. Dat longboarders beginnen met cruisen is niet zo gek. Het lijkt het meest op surfen en bovendien moet je eerst leren te longboarden.

Geschikte deck voor cruisen

Kies je voor cruisen, ga dan voor een kicktail of pintail board. Op het plaatje hieronder zie je dat de achterkant van een kicktail wat omhoog staat.

 

Wat zijn geschikte longboards om te cruisen?

  • Top-mounted decks (waarbij het deck bovenop de trucks zijn gemonteerd) longboards maken het erg gemakkelijk om te carven
  • Met een drop-through deck kun je juist weer lekkere afstanden maken.

» Meer over de verschillende vormen longboards

Cruise wielen

Grote decks

Voor grote decks van 40″ (“- inch) (zo’n 101.6 cm) en hoger zijn wielen van 70-75 mm .geschikt.

Middelgrote decks

Voor Medium Decks van 34 “-42” (86,36 cm tot 114,3 cm) kies je een wiel tussen de 68-72 mm. Wil je veel pushen? Kies dan voor kleinere wielen (dus bijvoorbeeld tussen de 34 en 38″ Hoe groter de wiel, hoe sneller je kunt gaan. Maar het verschil is niet heel groot in deze categorie.

Kleine decks

Voor korte decks 34 ” (86,36 cm) en kleiner kies je een wiel tussen de 60-67 mm zodat je board ook niet al te zwaar wordt. Wil je goed kunnen pushen, ook hier geldt weer dat je voor de kleinste wiel in deze categorie kiest.

Cruise trucks

Als je gaat cruisen is het deck niet alleen belangrijk, ook de trucks doen er toe. Cruise trucks zijn ideaal als ze zo wijd zijn als je longboard deck. Kies voor 150 mm als je longboard max. 150 mm wijd is. Kies voor 180 mm als je een longboard vanaf 180mm hebt.

Kingpin

Ook de positie van de kingpin speelt een belangrijke rol voor je longboard. Reverse kingpin trucks zorgen ervoor dat je longboard gemakkelijker te rijden is dan standaard trucks.

Meer over longboarden?