Hou je van keihard naar beneden racen? Dan is downhill longboarden wat voor jou. Downhill longboarden is vooral aantrekkelijk door de hoge snelheid die je ermee kunt bereiken. Kijk niet raar op als er snelheden van  110 km per uur worden bereikt. Wil je beginnen met downhill longboarden? Dan zul je – naast goed evenwicht hebben – moeten leren sliden. Footbraken (remmen met één voet) op 100km snelheid is namelijk niet aan te raden, tenzij je onderstaande dude bent ;-)

Deck downhill longboard

In principe kan je op elk soort deck (de plank waar je op staat) downhillen. Aangeraden wordt wel om een topmount deck of dropthrough te gebruiken.

Topmount

Topmount houdt in dat het deck bovenop de trucks zitten, waardoor je hoger boven de grond staat. Hoe lager je op de grond staat, dus hoe lager het deck, hoe meer stabiliteit je hebt. Heb je moeite met evenwicht? Dan kan ne beter een board kiezen die wat lager boven de grond zit. Dat geldt ook voor cruisers en dansers.

Downhill longboard

Verder: Bredere trucks zijn stabieler, maar smallere trucks geven meer grip. Het is maar net wat je zoekt. Lastig? Ga voor de middenweg. Meer weten over trucks en wielen, lees hier dan verder.

King of the north longboarden

Wielen downhill longboarden

Als je meer geïnteresseerd bent in slides zetten (freeriden) dan moet je zoeken naar wielen met een ronde lip. En als je meer grip wil, dan moet je op zoek gaan naar wielen met een square lip.

Orangatang Kegel 80mm 83a Purple Longboard Skateboard Wheels

Wielen voor downhill longboarden

De manier waarop je wielen aan het board vast zitten speelt een belangrijke rol. Zo is dropthrough (waar je trucks door je plank heen vastzitten, zoals hieronder) geschikt voor beginners en topmount weer beter voor intermediate longboarders zijn.

Het dropdown longboard is een longboardtype waar het deck naar beneden loopt vanaf de neus en staart voor extra stabiliteit. Bij deze longboards is het pushen bij lange afstanden makkelijker. Drop downs zijn meestal uitgesneden planken omdat er ruimte boven de wielen nodig is als het dek heel laag staat.

Met name voor het longboarden op langere afstanden wordt dit type board gekozen omdat je laag bij de grond zit. Hierdoor gaat steppen gemakkelijker wat je minder energie kost. Bovendien ben je veel stabieler, wat ik zelf prettig vind.

Een downhill longboard kopen?

Onze favoriete online shop is onlineskateshop.nl omdat zij een grote voorraad aan goede longboardmerken verkopen én een fysieke shop hebben. Bekijk de collectie down hill longboards: