Longboards zijn er in allerlei vormen, en ze zijn over het algemeen langer dan skateboards. Veel mensen denken dat een skateboard en een longboard hetzelfde zijn. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben is er wel een verschil tussen een longboard en skateboard: de lengte van de plank (het deck), de wielen en de trucks zijn anders. Longboards hebben over het algemeen grotere en zachtere wielen, die vooral geschikt zijn om te cruisen en om harder mee te rijden dan een skateboard. De trucks van een longboard zorgen ervoor dat je goed kan sturen. Een skateboard is bedoeld om tricks op te doen in bijvoorbeeld een halfpipe in skatepark. De wielen van een skateboard zijn daarom harder en het sturen gaat iets minder lekker dan op een longboard!

De vormen van de longboardplank (ook wel het deck genoemd) verschillen. De bekendste zijn pintails en kicktails.

Vormen longboard soortenMateriaal longboards

De plank (het deck) op een longboard is meestal gemaakt van 8 lagen hout. De meeste soorten hout decks die je zult tegenkomen zijn van esdoorn, berk en bamboo gemaakt. Bamboo decks zijn licht en super flexibel. Een deck van bamboo en esdoorn samen is een mooie combinatie: veel flex en ze gaan lang mee. Deze combinatie is perfect voor longboarders die flink willen carven en hoge snelheden willen behalen. Deze decks zijn lichter en gaan langer mee dan decks van esdoorn. Naast houten decks heb je glasvezel en carbon decks, die zorgen voor een lichter en stevig deck. Tot slot heb je nog platic decks, zoals je die veel bij Penny skateboards  ziet.

Je kunt verschillende dingen met een longboard doen: cruisen, down-hill racen of freeriden, long distance rijden en dancen, ook wel disciplines genoemd. Voor elke discipline) van longboarden kun je in principe een ander soort longboard gebruiken. En voor elke stijl is er een geschikte lengte plank beschikbaar. Longboards variëren in de lengte van 28″(=inch) tot 46″ (=inch). In centimeters is dat tussen de 71,cm tot 116 cm.

 

Wat is longboarden?

Longboarden is ‘het rijden op een longboard’. Je kunt verschillende dingen (ook wel disciplines genoemd) doen op een longboard. Denk aan de discplines dancen, down-hill longboarden en cruisen.

Meer over longboarden?