Longboarden is fun! Je kan het anytime, anywhere doen. En als je zelf eentje wilt kopen, dan heb je het geluk dat je een complete board kan kopen. En daar heb je meer dan genoeg aan. Als je meer over longboarden begint te leren, kun je je board aanpassen aan je behoeftes en kan je bijvoorbeeld ook, net als ik, je board met roze wielen customizen. Daarom voor de liefhebbers de mini longboardguide: hoe kies je een longboard, part 2.Wielen:Je hebt heel veel verschillende formaten wielen. Ja i know, als je daarover moet gaan nadenken. Maar toch maakt het wat uit: The bigger the better it rolls en dan met name als de ondergrond niet zo vlak is. Grotere wielen = meer snelheid en =meer stabiliteit op ruwe oppervlakken. Maar ze hebben wel meer ruimte nodig voor de bochten, dan de kleinere wielen.

Longboard wielen

Naast de grootte moet je op de durometer (de hardheid) van het wiel letten. Zachte wielen hebben een betere grip, maar ze zijn langzamer. Harde wielen sliden beter, maar ze dragen meer trillingen. Ook kun je voor een vorm kiezen, rondafgehoekt is bijvoorbeeld beter om te sliden.

Longboard wielen (polyurethaan materiaal) hebben een diameter tussen de 60 mm en 100 mm. 68 of 70 mm is vrij standaard ‘onder’ een longboard.

Trucks

Het kiezen van trucks is belangrijk omdat die ervoor zorgen dat je goed kunt draaien en dat je wielen goed aan je board vastzitten. Een brede truck is stabieler op snelheid en een smalle truck stuurt scherper. De beste (en makkelijkste) manier om trucks voor je longboard te selecteren is ze zo dichts mogelijk bij de breedte van het deck te kiezen.

De meest voorkomende truckbreedtes voor een longboard zijn 150 of 180mm.

Lagers:

De wielen van een longboard zitten aan de truck vast met lagers. Skateboardlagers zijn meestal van staal gemaakt. Een hogere kwaliteit lager is gemaakt van keramisch materiaal, voor riders met speciale wensen. Ze zijn duurder, maar rollen soepeler, lichter en zijn beter tegen roesten bestand dan de stalen versie, waardoor ze niet vervormen of ‘zacht’ worden bij snelle afdalingen.

Zolang je je lagers vrij van water, vuil en slechte omstandigheden houdt, hoef je je geen zorgen te maken om ze te vervangen!

Uiteraard zijn er nog meer onderdelen waar je op moet letten maar ik denk dat je met deze basics heel ver moet komen! Mocht je het niet snappen, koop dan gewoon een complete board, should be okay! Part 1 gemist? Lees meer over het longboarddeck

Wat zou jouw/is jouw ideal way of longboarden? Cruisen, dansen of downhillen?