Afgelopen vrijdag heb ik samen met mijn studiegenoot voor het eerst gesupt. Stand Up Paddle (SUP) stond al een tijd op onze to do list dus we hadden er heel veel zin in. Sup is in een korte tijd tot een populaire activiteit gegroeid. Jullie zagen deze sport al terugkomen bij Boardchick Morene. Sommige mensen vinden het maar saai: peddelen vanaf een board. Maar na vrijdag kan ik met zekerheid zeggen dat is het niet en dat dacht ik ook zeker niet!

Wat is SUP

Met SUP kan je staand op een supboard jezelf vooruit peddelen met één peddel in je hand. De basis van SUP heb je al vrij snel onder de knie. Ben je gevorderd, dan kan je er zelfs yoga op beoefenen!

De eerste keer SUP

In Groningen hebben we de fridaynight sup. In een groep van ongeveer 15 man vertrek je vanaf – voor de kenners- Café Peter Pan tussen de boten. Voor 10 euro kun je een inflatable supboard huren en als je een eigen board hebt kun je natuurlijk kosteloos meesuppen. In 5 minuten word je de basis uitgelegd, helpen ze je op je board en vertrek je richting het museum van Groningen om in ruim een uur weer bij Peter Pan uit te komen via de grachten van de binnenstad.

Helaas heb ik nog geen mount om mijn Go Pro aan vast te maken, anders was die zeker meegekomen!

In het begin stond ik nog redelijk wiebelig als ik achterom keek en durfde ik de positie van mijn voeten niet te veranderen (want direct aan het begin viel een jongen in het water). Ook was ik wat ‘angstig’ om knielend onder lage bruggen door te gaan wat als ik niet meer kan opstaan?Maar het ging ons goed af, sterker nog we zijn hooked! En het is echt superleuk om juist in de grachten te suppen en stiekem bij woonbootjes naar binnen te gluren.

Wat draag je dan?

Oh ja, ik had op advies van Eva van Envi een korte boardshort aan met een t-shirt en trainingsjasje die vies mochten worden. Het suppen zelf kun je gewoon op blote voetjes doen.

Je eigen supboard

Helaas is het aanschaffen van je eigen supboard redelijk prijzig – vanaf ong. €500 – . Maar het is een investering, want het is toch veel leuker dan in zo’n saaie fitnessruimte te sporten? Waar je heel vaak het geld toch niet uithaalt, omdat je er na de eerste paar weken fanatiek sporten niet meer heengaat. En de inflatable boards zijn superhandig, als ze niet opgeblazen zijn kun je ze oprollen en als rugzakje dragen naar een leuke suplocatie. Ze zijn namelijk vaak te lang om in een ‘normale’ auto te kunnen passen.

Boardje huren

Mocht je het een keer willen proberen met een gehuurde board, dan kun je in de buurt van Amsterdam bij Morene Dekker (M&M) Suppen, in de buurt van Heerhugowaard bij Eva Krul van SupT en in Groningen bij Jeen van Sup Experience. Wellicht hebben ze bij jou in de buurt ook een supverhuurder!

P.s. mocht ik een eigen board gaan aanschaffen, dan zijn dit mijn favorieten! (Overigens heb ik geen verstand van ‘goede’ boards, deze zijn puur op kleur en design geselecteerd.)

supboards

Beeld van en boards te koop via mm sup  en supboarshop
Beeld header Sup Experience

Dus deze zomer suppen dames?