Ook in Nederland kun je goed golfsurfen. Er zijn een aantal surfspots voor zowel beginnende als gevorderde surfers. Enig nadeel? Het klimaat. Maar hey, daar hebben we wetsuits voor! 

Must Read: welke wetsuit draag je bij welke temperatuur?

En wat betreft de temperatuur in de Noordzee Nederland zijn er twee enorme uitdagingen: in de winter kan het zeewatertemperatuur in de Noordzee wel tot 3 graden zakken en het kan soms dagen flat zijn (geen golven).

Wanneer kun je het beste in Nederland surfen?

Surfen in Nederland? In de zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden.

De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flat en dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Als surfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

De voorspellingen voor surfen in Nederland kun je tegenwoordig gelukkig op een aantal websites bijhouden.

Houd de volgende websites in de gaten om een betrouwbare weersvoorspelling te krijgen voor het surfen

  • Golfsurfweer.nl
  • Surfweer.nl
  • Windguru
  • Windfinder. de gaten om te kijken wanneer waar de beste tijd is om te gaan surfen. Op Surfweer.nl kun je je trouwens ook opgeven voor een cursus meteo training. De meteotraining is een cursus waarbij je weerkaarten, boeigegevens, getijgrafieken op een leuke manier leert lezen en onder de knie krijgt. Is het dan eindelijk goed surfweer in Nederland? En ga er dan maar niet vanuit dat je alleen in het water ligt, vooral in Scheveningen niet. Elke surfer wilt natuurlijk genieten van de golven die we in Nederland krijgen. Op wereldniveau kun de golfvoorspellingen bekijken op Magicseaweed. Per bestemming zie je hier de golfhoogte, de -richting en ook nog eens per maand.

Wat voor wetsuit draag je in Nederland?

Vanaf warmere temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan. Lees meer over welke wetsuit je in Nederland het beste kun dragen.

De beste surfspots in Nederland

Golfsurfen in Nederland kun je op een aantal locaties prima doen. Hieronder vind je de beste surfspots in Nederland.

#1 Surfen in Scheveningen

Scheveningen is natuurlijk dé plek om te surfen in Nederland. Voor surflessen is het strand van Scheveningen door de veilige zandbodem en de ligging dé ideale plek.Er zijn een aantal plekken waar je goed kunt surfen, afhankelijk van de wind- en golfrichting. Dat zijn De Pier, Zuid en Noord. Uiteraard betekent dit net als op andere populaire plekken dat je de Nederlandse golven met andere surfers moet delen.

Surfscholen bij Scheveningen

Bij Hart Beach kun je een plank en wetsuit huren en daarnaast verzorgen ze surflessen op verschillende niveau’s. Hart Beach is de bekendste surfschool van Scheveningen, met name door de gecertificeerde en ervaren instructeurs met ruime ervaring voor surfers van allerlei niveaus. Je kunt kiezen uit verschillende soorten surflessen. Zo kun je een eendaagse, driedaagse of vijfdaagse surfles, privélessen of bijvoorbeeld Surf Coaching boeken.

Andere surfscholen in Scheveningen

#2 Surfen in Wijk aan Zee

In de haven IJmuiden breken de golven lekker door de goedgevormde zandbanken. Het is hier net zo goed surfen als in Scheveningen, met een iets minder mooi uitzicht op de zware industrie. Wijk aan Zee wordt ook wel Wijkiki genoemd (naar Waikiki, het eerste surfstrand op Hawaii).

De haven van IJmuiden biedt je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt.

Surftips Wijk aan Zee

Je gear huur je hier bij surfshop Ozlines. Lekker opwarmen na het golfsurfen? Drink een lekker warm theetje bij Timboektoe of Aloha aan het strand.

Surfen in Nederland bij Bloemendaal aan zee

Surfen Nederland

#3 Surfen in Zandvoort

In Zandvoort kun je goed surfen en daar vind je dan vooral mensen uit de omgeving Amsterdam. In Zandvoort breken altijd golven. Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs goed te doen! Er is veel ruimte om te surfen. Enig nadeel? Er is een stroming. Je moet dus goed terug peddelen als de wind uit het Noorden of Zuiden komt.

Surfscholen in Zandvoort zijn

Zandvoort, Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de populaire surfspots in Nederland om te golfsurfen. Uiteraard zijn er nog meer spots waar je in Nederland kunt surfen zoals

#4 Surfen in Texel

In Texel heb je heerlijke surf en een beetje het vakantiegevoel. De bekendste surfspots in Texel zijn paal 9 en 17.

#5 Bergen aan Zee

#6 Katwijk

#7 Kijkduin en

# 8 Zeeland

#9 de Waddeneilanden,

Lessen in golfsurfen in Zeeland kun je bij Sportschool Domburg krijgen.

Indoor surfen in Nederland?

En vind je het buiten te koud? Dan kun je in Nederland ook indoor golfsurfen bij Down Under in Nieuwegein. Down Under in Nieuwegein is de (enige) plek in Nederland waar je binnen kunt surfen op de indoor wavesurfer. 1 uur wavesurfen kan al vanaf € 21,50. 

Meer lezen over golfsurfen?

Waar zou jij wel willen surfen?