Onder de watertemperatuur van 7° draag je een wetsuit van 6/5mm en 7mm dik. Tussen de 8-11° draag je een wetsuit van 4/3mm en 5/4mm. Tussen de 12-17° een wetsuit van 2mm en 3/2mm. Tussen de 18-25° een wetsuit van 2mm en 1mm dik en tot slot bij 26° of meer, een wetsuit met UV bescherming van Lycra.

Hoe warmer het water, hoe dunner je wetsuit. Wij leggen je uit hoe je warm blijft in een wetsuit, welke diktes je wanneer nodig hebt en wat de maten van een wetsuit betekenen .

Waarom dragen we een wetsuit bij het surfen

Een wetsuit houd je warm tijdens het surfen. Als je gaat surfen komt er water in je wetsuit en de suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten. Dit water warm je op met je eigen lichaamswarmte. Je wetsuit moet daarom strak zitten, zodat het water niet uit je wetsuit ‘gaat’. Bovendien komt er steeds koud water in je wetsuit als de wetsuit veel te ruim zit. Daarnaast zorg het neopreen voor de isolatie.

Wat is het verschil tussen een wetsuit voor duiken en surfen?

Surfen en in-the-water wetsuits spelen zijn meestal gemaakt van foam dat een mix is van CPR (chloroprene resin, aka neoprene) of andere materialen. Deze materialen zorgen er vaak voor dat je surfpak lekker comfortabel en elastisch aanvoelt, maar kunnen niet tegen de compressie dat je tijdens het duiken ervaart. Duikwetsuits zijn geschikt voor duiken en geven meer isolatie (warmte) en breken niet snel af in diepte.

Diktes wetsuits

Wetsuits zijn er in de volgende diktes:

  • 2/1 mm
  • 3/2 mm
  • 4/3 mm
  • 5/3 mm en 5/4 mm

Een wetsuit van 4/3, bijvoorbeeld, is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Het pak is dan op de borst 4 millimeter en bij de benen 3 mm dik.

Hieronder vind je een handige guide van O’Neill voor de diktes van een wetsuit en de temperaturen.

https://hartbeach.nl/wp-content/uploads/2016/01/welk-wetsuit-bij-welke-temperatuur.jpg

Wetsuit materiaal

Neopreen

Neopreen is het flexibele rubber waar de meeste wetsuits van gemaakt zijn. Neopreen is een soort schuim, gemaakt uit aardolie. De minibelletjes in neopreen zorgen voor de isolatie van je lichaam. De mate van Elasticiteit en isolatie zorgen voor het verschil in de prijzen van wetsuits. De kwaliteit van Neopreen kan heel erg verschillen waarde zorgen voor de grootste prijsverschillen. Neopreen is gemaakt uit aardolie en sterk uiteenlopend van kwaliteit.is een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft.

Geoprene

Geoprene is neopreen gemaakt van limestone en niet van aardolie, zoals neopreen. Het is betere kwaliteit en milieuvriendelijk om te maken door het productieproces in Japan. Geopreen neemt  3% van zijn eigen gewicht aan water op, terwijl neoprene 20% tot zelfs 40% water opneemt naar mate het materiaal ouder wordt. Als drager van wetsuits zul je dit vooral merken in de warmte van je pak. Geopreen heeft ook een hogere isolatiewaarde dan neoprene,  waardoor je een dunner pak van geoprene kunt nemen en het net zo warm kunt hebben.

Wetsuit soorten

Rashguard

Rashguards zijn gemaakt van lycra en beschermen tegen zon en het schuren van je wetsuit. Het is een vrij licht kledingstuk.

Neopreen top

Dit topje is gemaakt van dun neopreen (0,5 mm-1,5 mm). Het is een soort top met lange of korte mouwen.

Springsuit of shorty

Dit is een korte wetsuit dat je bovenlichaam volledig (of alleen een deel van de armen) en een deel van je benen bedekt.

Full wetsuit

Dit is een wetsuit dat je lichaam volledig bedenkt: van borst tot aan de enkels en handen. De diktes van full wetsuits varieren tussen de maten die we hiervoor besproken hebben. Voor koud water draag je het liefst een 3/2mm wetsuit, voor nog kouder een 6/5/4 dik wetsuit.

Wetsuit guideWetsuit maten voor mannen

Wetsuit maten mannen

Photo / Telstar Surf

Wetsuit maten voor vrouwen

Wetsuit maten vrouwen

Photo / Telstar Surf

Wetsuit maten voor junioren/kinderen

Wetsuit maten kinderen

Photo / Telstar Surf

Een wetsuit in Nederland?

Vanaf warme temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan. De meeste surfleggings zijn 1mm dik, dus dat betekent dat je pas een surflegging aankan als de zeetemperatuur van Nederland echt begint te stijgen!