Een wetsuit houd je warm tijdens het surfen, suppen, kiten enzovoorts. Als je het water in gaat komt er water in je wetsuit en je suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten. Erg handig want het water warmt je op met je eigen lichaamswarmte.

Waarom dragen we een wetsuit bij het surfen

Om ons warm te houden dus. En om jezelf op te kunnen warmen met het dunne laagje wat, moet je wetsuit strak zitten, zodat het water niet uit je wetsuit ‘gaat’.  Daarnaast zorg het neopreen dat in je wetsuit zit voor de isolatie van je lichaam.

Zit je wetsuit te ruim? Dan komt er steeds (koud) water in je wetsuit.

Welk wetsuit draag je dan bij welke temperatuur?

Hoe warmer het water, hoe dunner je wetsuit. Wij leggen je uit hoe je warm blijft in een wetsuit, welke diktes je wanneer nodig hebt en wat de maten van een wetsuit betekenen .

Watertemperatuur van 7°

Onder de watertemperatuur van 7° draag je een wetsuit van 6/5mm en 7mm dik.

Watertemperatuur van 8+°

Tussen de 8-11° draag je een wetsuit van 4/3mm en 5/4mm. 4/3 of 5/3 worden veel gebruikt in de winter en de lente. “Wetsuits die dikker zijn dan 5 millimeter worden ook gebruikt in echt koude maanden in de Noordzee” (Hartbeach).

Watertemperatuur van 12+°

Tussen de 12-17° een wetsuit van 2mm en 3/2mm.

Watertemperatuur van 18+°

Tussen de 18-25° een wetsuit van 2mm en 1mm dik.

Watertemperatuur van 26+°

En tot slot bij 26° of meer, een wetsuit met UV bescherming van Lycra.

Wat is het verschil tussen een wetsuit voor duiken en surfen?

Surfen en in-the-water wetsuits spelen zijn meestal gemaakt van foam dat een mix is van CPR (chloroprene resin, aka neoprene) of andere materialen. Deze materialen zorgen er vaak voor dat je surfpak lekker comfortabel en elastisch aanvoelt, maar kunnen niet tegen de compressie dat je tijdens het duiken ervaart. Duikwetsuits zijn geschikt voor duiken en geven meer isolatie (warmte) en breken niet snel af in diepte.

Diktes wetsuits

Wetsuits zijn er in de volgende diktes:

  • 2/1 mm
  • 3/2 mm
  • 4/3 mm
  • 5/3 mm en 5/4 mm

Een wetsuit van 4/3, bijvoorbeeld, is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Het pak is dan op de borst 4 millimeter en bij de benen 3 mm dik.

Hieronder vind je een handige guide van surfschool Hartbeach met de temperaturen en geschikte diktes van je wetsuit!

Wetsuide guide via Hartbeach

Wetsuit materiaal

Neopreen

Neopreen is het flexibele rubber waar de meeste wetsuits van gemaakt zijn. Neopreen is een soort schuim, gemaakt uit aardolie. De minibelletjes in neopreen zorgen voor de isolatie van je lichaam. De mate van Elasticiteit en isolatie zorgen voor het verschil in de prijzen van wetsuits. De kwaliteit van Neopreen kan heel erg verschillen waarde zorgen voor de grootste prijsverschillen. Neopreen is gemaakt uit aardolie en sterk uiteenlopend van kwaliteit.is een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft.

Helaas zijn neopreen wetsuits van schadelijke chemische stoffen gemaakt. Gelukkig heeft Patagonia een manier gevonden om natuurrubber te gebruiken in plaats van neopreen, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit. Een duurzame wetsuit dus.

Must see: de duurzame Yulex wetsuits van Patagonia

De wetsuits van Patagonia zijn onder andere te koop op hun eigen website of via de webshop Blue Tomato, dat ook levert in Nederland.

Geoprene

Geoprene is neopreen gemaakt van limestone en niet van aardolie, zoals neopreen. Het is betere kwaliteit en milieuvriendelijk om te maken door het productieproces in Japan. Geopreen neemt  3% van zijn eigen gewicht aan water op, terwijl neoprene 20% tot zelfs 40% water opneemt naar mate het materiaal ouder wordt. Als drager van wetsuits zul je dit vooral merken in de warmte van je pak. Geopreen heeft ook een hogere isolatiewaarde dan neoprene,  waardoor je een dunner pak van geoprene kunt nemen en het net zo warm kunt hebben.

Wetsuit soorten

Rashguard

Rashguards zijn gemaakt van lycra en beschermen tegen zon en het schuren van je wetsuit. Het is een vrij licht kledingstuk.

Neopreen top

Dit topje is gemaakt van dun neopreen (0,5 mm-1,5 mm). Het is een soort top met lange of korte mouwen.

Springsuit of shorty

Dit is een korte wetsuit dat je bovenlichaam volledig (of alleen een deel van de armen) en een deel van je benen bedekt.

Springsuit van Roxy

Springsuit van Roxy

Full wetsuit

Dit is een wetsuit dat je lichaam volledig bedenkt: van borst tot aan de enkels en handen. De diktes van full wetsuits varieren tussen de maten die we hiervoor besproken hebben. Voor koud water draag je het liefst een 3/2mm wetsuit, voor nog kouder een 6/5/4 dik wetsuit.

Wat draag je eigenlijk onder een wetsuit?

De meest voorkomende vraag: “wat draag je eigenlijk onder een wetsuit?”. Ofterwijl, ben je naakt Yes, eigenlijk wel. Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit.

OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.

Wetsuit maten voor mannen

Wetsuit maten mannen

Photo / Telstar Surf

Wetsuit maten voor vrouwen

Wetsuit maten vrouwen

Photo / Telstar Surf

Wetsuit maten voor junioren/kinderen

Wetsuit maten kinderen

Photo / Telstar Surf

Een wetsuit dragen in Nederland?

Vanaf warme temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan, anders zit je toch wel wat hoger. De meeste surfleggings zijn 1mm dik, dus dat betekent dat je pas een surflegging aan kan als de zeetemperatuur van Nederland echt begint te stijgen! Kom maar op met die hittegolf!

Must Read: surfen in Nederland? Hier doe je dat