Taghazout Marokko, van vissersdorp naar surfdorp

Toen de zomer aanbrak kriebelde het weer om er tussenuit te gaan. Ik was eerder dit jaar al naar Thailand geweest, maar nu wel weer toe aan een korte break. Niet al te lang, gewoon een weekje surfen, lekker eten en in de zon chillen op een vaste locatie. Rondtrekken had ik in Thailand namelijk al genoeg gedaan. Omdat ik niet te lang weg wilde en niet te ver wilde reizen, waren de opties beperkt. Maar gezien mijn keuzestress stiekem juist wel ideaal; ik kwam toen uit op surfdorp Taghazout in Marokko!

Surfen met surfkamp Surf Berbere

Na ongeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol stap ik met mijn vriendin uit in de havenstad Agadir. Vanuit de taxi bekijk ik het landschap. De huizen zien eruit als simpele betonblokken. Stof waait hier en daar op en ik spot bijna geen enkele auto. Er hangt een mysterieuze sfeer. Niet zo gek ook, het blijkt namelijk Ramadan te zijn. Binnen een half uur bereik ik mijn bestemming: surfcamp ‘Surf Berbere’, gelegen aan surfspot Hash Point.

Het leven in Taghazout is goedkoop, dus we konden best luxe doen; we betaalden €75 per nacht, inclusief heerlijk ontbijt met panorama view over de Noordelijke Atlantische Oceaan! Het surfcamp wordt gerund door een Engelsman die supervriendelijk personeel in dienst heeft; een mix van Marokkaans en Nederlands personeel. In de ochtend kies ik wat ik diezelfde dag wil doen

  • Surfles
  • Drop-off (surfen zonder les) inclusief lunch op het strand, en/of met
  • After surf yoga op een locatie met adembenemend uitzicht op de oceaan.

Verder is er elke dag wisselend diner met medereizigers op het zogenoemde Chillout dakterras. Je kunt naast het surfen ook afspreken om samen met de groep iets te doen, zoals een dagje naar Paradise Valley. Paradise Valley is een Grand Canyon-achtige vallei met veel palmbomen waar je kunt cliff jumpen in het water. Echt heel paradijselijk is het niet, maar het is wel leuk om met de groep te doen.

Mijn doel: intermediate surfer worden

Voor mij begon elke ochtend hetzelfde; na het ontbijt met een shot lekkere koffie loop ik naar de surfshop, laden we het busje in en gaan we op zoek naar een geschikte surfspot. Na gesurft te hebben op 3 andere vakanties was het doel mijzelf hierna als intermediate bestempelen. Daarmee bedoel ik op eigen houtje de goede swell kiezen, op de peak van de golf zitten en die take off maken, om vervolgens op het midden van de golf te kunnen surfen. Na 1 dag lessen voelde ik dat ik het wel alleen afkon. Terwijl mijn vriendin surflessen kreeg ging ik mijn eigen gangetje. Ik schaarde mij op den duur tussen de ervaren locals en probeerde me aan de line-up te houden. Echter kwam ik erachter dat er van een echte line-up in Taghazout bijna geen sprake was. Gewoon een beetje rekening houden dat je elkaar niet in de armen vliegt op de golf was genoeg. Op een gegeven moment had ik het gevoel te pakken. Iets langer en dieper (niet sneller) doorpeddelen, totdat je zeker weet dat je moet gaan staan omdat de golf je hard vooruit duwt. Wat een geweldig gevoel is dat! Eindelijk had ik het echt onder de knie. Ineens was het, op het terugpeddelen door de brekende golven na, een stuk makkelijker.

 

Surflife

Met een langgestrekte kustlijn en talloze surfspots voor beginners tot experts, is Taghazout de ideale bestemming om te surfen. Het hele jaar door kun je hier surfen op voornamelijk right hand point breaks, maar ook op beach- en reef breaks. Voor de echte adrenalinekick kun je hier het beste tussen eind september en maart langskomen, wanneer de golven krachtiger en langer zijn. De golven bij Anchor Point kunnen zelfs een kilometer lang worden! 

Dagtrip Essaouira

Mijn vakantie bestond voornamelijk uit surfen. Voor de afwisseling gingen we daarom een dagje naar Paradise Valley en deden we een dagtrip met de huurauto naar Essaouira – een aanrader.

Om naar Essaouira te gaan kun je zelf een auto huren. Het huren van een auto is simpel. Het enige wat je nodig hebt is je rijbewijs en 250 Dirham (€23).

Na ongeveer 2 uur rijden kom je aan in Essaouira – mits je niet wordt aangehouden door de politie die toeristen maar al te graag wat geld aftroggelt. Natuurlijk werden wij onderweg aangehouden; overtreding van de snelheidslimiet en de doorgetrokken streep die ik gemist had. Overigens klopte alleen dat laatste, maar goed. We betaalden €20,00 en konden weer verder. Slingerend door de bochten en het woestijnachtige landschap, langs kleine dorpjes en geitjes in de bomen. Ja je leest het goed.. Geiten klimmen in bomen om bij de argannoten te komen. Deze worden na een wc-bezoek van de geiten door de locals verwerkt tot arganolie, zoek dat maar eens op!

Maar om terug te komen op Essaouira: je vindt er extreem veel winkeltjes, eettentjes en marktkraampjes. Voor shopaholics en cultuursnuivers dus een leuke bestemming. En voor de Game of Thrones fans: in Essaouira zijn ook de opnames voor Game of Thrones gedaan (witte Khaleesie pruik op en foto’s nemen maar!).

Vissersdorp en surfwalhalla Taghazout

Taghazout was vroeger nog een vissersdorp. Nu, 10 jaar later, is het uitgegroeid tot een waar surf- (en yoga) dorp. Surfen is samen met arganolie de grootste inkomstenbron van Taghazout.

Voor een goedkope en ideale surftrip, heerlijk eten, een beetje cultuur en waar je geiten in bomen en kamelen op het strand tegenkomt is Taghazout dus een echte aanrader! Mocht je jouw surfskills tot nog grotere hoogten willen brengen? Overweeg dan in Taghazout een cursus tot surfleraar/-lerares te volgen, waar je bij Surf Berbere zal verblijven. Naast dat je bijna dagelijks surft kun je dan bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk doen.

Personal tips

Hou je van een drankje hier en daar? Taghazout is een dry town. Met een glas wijn of koud biertje ergens chillen gaat niet zomaar. Maar wees gerust. Op het vliegveld en bij de nabijgelegen supermarkt ‘Marjane’ (of via via) kun je alcohol inslaan en op je vakantieadres nuttigen, geen probleem!