Zit je er aan te denken om Nieuw-Zeeland met een camper te ontdekken? Dan kan ik alleen maar zeggen: doen! Je gaat sowieso de tijd van je leven hebben. Nieuw-Zeeland is hét land om met een camper op avontuur te gaan. Door de vele opties om te kamperen vind je campings met uitzicht op besneeuwde bergtoppen, naast helderblauwe meren en aan het strand. Wij reisden 10 weken lang in een kleine camper door zowel het Noorder- als Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en hebben daarom veel ervaring met het reizen in een camper door Nieuw-Zeeland. In dit artikel delen wij onze beste tips uit 10 weken reizen door Nieuw-Zeeland en geven we je handige tips voor het huren van een camper door Nieuw-Zeeland.

Onze camperreis door Nieuw-Zeeland

Wij reisden 10 weken lang door zowel het noorder- als zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Op sommige plekken bleven we dagen hangen, op andere plekken waren we zo weg. We maakten wandelingen, gingen bungee jumpen, maakten boottochten, liepen over stranden en gingen rotsklimmen. Ik durf te zeggen dat we genoeg ervaring met een camperreis door Nieuw-Zeeland hebben opgedaan. En deze ervaringen willen we natuurlijk met jullie delen zodat je net zo’n mooie reis door Nieuw-Zeeland gaat maken als ons. Of je nou individueel reist of een camperpakket boekt.

Voordat we deze reis door Nieuw-Zeeland maakten hadden we nog nooit in een camper geslapen, laat staan in gereden. Maar wat werd ik verliefd op het camperleven en de vrijheid die daarbij hoort. Nieuw-Zeeland is dan ook wel de plek om in een camper te wonen. Je kunt namelijk heel gemakkelijk wildkamperen en dat maakt het reizen tegelijk ook heel betaalbaar.

Met prachtige landschappen, goede wegen en ongerepte wildernis, is Nieuw-Zeeland de perfecte plek voor een camperreis!

Camper huren in Nieuw Zeeland tips

Boek je camper op tijd

Als je een camper wilt huren in Nieuw-Zeeland, dan is het belangrijk dat je deze op tijd boekt. Dit scheelt je niet alleen in de kosten, maar ook in beschikbaarheid. Het hoogseizoen in Nieuw-Zeeland is van oktober tot en maart en dan kan kunnen je opties heel beperkt zijn als je een camper wilt huren. Ga je volgend jaar naar Nieuw-Zeeland? Dan kan het geen kwaad om nu al research te doen en je camper vast te reserveren!

Wat voor camper(van) kies je in Nieuw-Zeeland?

De kans is groot dat als je door Nieuw-Zeeland gaat reizen dat je een campervan wilt huren. Er zijn in Nieuw-Zeeland twee type campervans: de non-self-contained en de self-contained.

Non-self contained campervan

Een non self-contained campervan heeft geen toilet-, douche- of wateropslag. Wel zijn er vaak faciliteiten zoals een fornuis, koelkast, stoelen die in een bed veranderen etc. Vaak zit er ook keukengerei en bestek bij wat een voordeel is ten opzichte van slapen in een auto.

Omdat deze campers kleiner zijn dan op zichzelf staande vans, zijn ze gemakkelijker te besturen. Bovendien zijn de brandstof- en huurkosten goedkoper. Maar: omdat je niet self-contained bent kun je niet op alle campings slapen omdat je niet het certificaat voor self-contained hebt.

Er bestaan overigens ook auto’s die onder het type non self-contained vallen zoals de Juicy Sleeper. Dit zijn auto’s waarin je mag overnachten. Behalve een douche en toilet heb je een eigen keuken en bed, heel handig!

Een certified self-contained campervan

Een certified self-contained campervan is er om het milieu te beschermen en het geeft je meer keuzes voor campings. Een self-contained campervan laat aan campings en de gemeente zien dat je campervan minimale gevolgen heeft voor het milieu en de volksgezondheid. Wat houdt self-contained precies in? Je houdt afvalwater vast in een opslagtank in de campervan en dumpt je afvalwater op stortplaatsen. Dan moet je het afval in een stortplaats deponeren.

Het voordeel van een self-contained camper is dat je helemaal zelf kunt overleven en ook op meer campings kunt kamperen, waaronder de gratis (freedom) campings.

Het nadeel van een self-contained camper is wel dat het een stuk duurder in verhuur en brandstof is. En wij hadden een vrij kleine camper, de grotere zijn ook nog eens lastig te besturen op de kronkelende, smalle wegen van Nieuw-Zeeland (en je rijdt links!).

weg naar Mount Cook Nieuw Zeeland

Camper huren in Nieuw Zeeland?

Wij huurden een self-contained camper via Travellers Autobarn, een reisorganisatie uit Nieuw-Zeeland en Australie. Ik moet zeggen dat wij daar erg goede ervaringen mee hebben. Natuurlijk zijn er altijd dingen die in zo’n campervan anders hadden gekund. Maar we hadden alles wat we nodig hadden.

Wil je een camperreis naar Nieuw-Zeeland boeken? Wat betreft aanbieders voor campers in Nieuw-Zeeland kun je ervoor kiezen om zelf een camper te huren, te bouwen of een all-inclusive reis te boeken, een zogenaamde Fly & Drive.

Wij hebben de populairste campers voor Nieuw-Zeeland voor je uitgezocht en deze kun je op deze pagina terugvinden.

travellers autobarn op de weg

Wat is freedom campen

Freedom campen is slapen op ‘gratis’ plekken. Je kunt op deze plekken gratis je camper neerzetten. De plekjes zijn er voor zowel self- als non-self contained campervans. Sommige plekjes hebben bepaalde regels zoals een max. aantal plekken, aangewezen plekken en een max. aan aantal overnachtingen om te voorkomen dat mensen op deze plekken gaan wonen.

Kosten van je roadtrip

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, de huur van de camper, eten en overnachtingen. Wil je een goedkope roadtrip door Nieuw-zeeland? Kies dan voor een kleinere camper, kook zoveel mogelijk en ga freedom campen? Ook is het een stuk goedkoper als je kampeert in het laagseizoen. Zo betaalden wij in Nieuw-zeeland voor onze campervan gemiddeld €16,8 per dag. Aan eten en drinken waren we gemiddeld €10 per dag kwijt. Wij kampeerden voornamelijk gratis, maar ook vaak op DOC-campings (Department of Conservation). Dit zijn over het algemeen vrij eenvoudige campings op prachtige, afgelegen locaties. De goedkoopste camping was €5 en de duurste €55. Op de campingapps die je verderop dit artikel vindt is de €55 een paarse camping, maar die was zo mooi dat we dat bedrag best wouden uitgeven.

freedom kamperen Nieuw- Zeeland

Handige apps

Download de apps CampingNZ, CamperMate en Travellers Autobarn, (laatste gebruikt dezelfde database als CamperMate) waar je alle campings in Nieuw-Zeeland kan vinden. Niet alleen zie je alle gratis plekken? Je kunt er ook filteren op prijsklasse en reviews van andere lezers bekijken. Er zitten waarschijnlijk heel veel reviews van mij tussen:P Ik was er een beetje verslaafd aan. Ik heb reviews geschreven van wc’s en douches tot aan campings en waterdumpplekken, ik weet het, een beetje gek haha.

Koop een simkaart

Je zult niet overal bereik hebben in Nieuw-zeeland, vooral niet op het zuidereiland, maar een Nieuw-zeelandse simkaart kan wel handig zijn. Zo gebruikten wij het name om af en toe onze tijd te doden, mits we bereik hadden en om te navigeren in Google. Wij hadden een abonnement van Spark. Wij hadden een shared plan op het 80dollar pakket. Voor zo’n 6 dollar mee kun je het aantal GB met 2 simkaarten delen, wel zo handig. Plus je krijgt 1000GB gratis internet per dag op de wifi spots over het hele eiland. Spark spots vind je vooral in de grotere steden, maar ook in de wat kleinere steden. We zagen vaak een campervan op de parkeerplaats bij zo’n spot dus we waren niet de enige die onze internetverslaving zo nu en dan moesten voeden :)

Stippel je route door Nieuw-Zeeland van te voren uit

Wat wij wel hebben geleerd van onze roadtrip door Nieuw-zeeland, is dat je dingen soms moet plannen. Op deze manier verlies je niet veel tijd met het zoeken van met name gratis campings. Bij de VVV’s (I-site) van Nieuw-zeeland kun je zowel gratis als betaalde kaarten afhalen. Ik vond het heerlijk om met een stift in de auto op de grote kaart routes te tekenen.

Bekijk ook: een route van 4 weken door Nieuw-Zeeland

Meer lezen?