Nieuw-Zeeland is het ideale land om met een camper of een tent te ontdekken. Door de vele opties om te kamperen vind je campings met uitzicht op besneeuwde bergtoppen, naast helderblauwe meren en aan het strand. Wij reisden 10 weken lang in een kleine Hi-Top camper door zowel het Noorder- als Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In dit artikel delen wij onze beste tips uit deze 10 maanden reizen voor het huren van en reizen met een camper door Nieuw-Zeeland te reizen.

In dit artikel

Reistips voor Nieuw-Zeeland vooraf

Wat moet je plannen als je gaat roadtrippen door Nieuw-zeeland? Het mooiste is natuurlijk op de bonnefooi op pad te gaan. Maar als je in het hoogseizoen gaat, dan kunnen de mooiste kampeerplekken snel vol zitten.

Het scheelt als je van te voren je roadtriproute door Nieuw-zeeland in ieder geval globaal in je hoofd of op papier uitgestippeld hebt, zodat je tijdens je roadtrip niet constant achter je laptopje of je wegenkaartje moet kruipen. Hoewel daar de charme ook van in zit,scheelt het stress onderweg :)

Tip: bij alle officiële toerismebureau’s in Nieuw-Zeeland kun je gratis wegenkaarten krijgen. No need to buy them

Hoogseizoen en klimaat van Nieuw-Zeeland

Wanneer is het hoogseizoen in Nieuw-Zeeland? Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: Noord en Zuid.  Nieuw-Zeeland kan het hele jaar door uitstekend bezocht worden, zo bleek maar weer uit onze reis dat van september t/m oktober liep, nog net in de lente (precies tegenovergesteld aan die herfst van Nederland toen). Maar de beste tijd om door Nieuw Zeeland te reizen is in de maanden oktober tot en met maart, zowel op noord als zuid

Van maart tot en met mei is het in Nieuw-zeeland het droogst en rustiger. De winter kan flink koud zijn, zo ervaarden wij dat in onze campervan in september.

Het klimaat van Nieuw-Zeeland kun je vergelijken met ons klimaat in Nederland. In de zomer is het rond de 20 graden en in de winter rond de 0, maar op sommige plekken nog kouder.

Stippel je route door Nieuw-Zeeland van te vorenuit

Wat wij wel hebben geleerd van onze roadtrip door Nieuw-zeeland, is dat je dingen soms moet plannen. Op deze manier verlies je niet veel tijd met het zoeken van met name gratis campings. Bij de VVV’s (I-site) van Nieuw-zeeland kun je zowel gratis als betaalde kaarten afhalen. Ik vond het heerlijk om met een stift in de auto op de grote kaart routes te tekenen.

Bekijk ook: een route van 4 weken door Nieuw-Zeeland

Noordereiland of Zuidereiland?

Kies je route op basis van wat je wilt gaan doen. De meeste mensen kiezen voor 3 weken zowel noord als zuid. Ik zeg: niet doen! Je bent meer aan het rijden, hiken en slapen dan dat je echt iets ziet. Hou het bij 1 eiland en kom vooral weer terug (want ik verzeker je: dat wil je!).

Als je iemand vraagt welk eiland van Nieuw-Zeeland mooier is, dan zeggen de meesten “het Noordereiland”. Wij vinden het Noordereiland niet minder mooi, maar het is er wel anders.

Vooral de stranden in Northland (het gebied boven Auckland) en de westkust zijn prachtig. Het Noordereiland is iets stedelijker: er wonen meer mensen – vooral van Maori afkomst – en de natuur is misschien iets minder spectaculair in vergelijking met de vele besneeuwde bergen die je op vrijwel elke highway op je af ziet komen op het zuidereiland.

Hobbiton by night
Hobbiton (Lord of the Rings) by night
Tongariro Crossing
Tongariro Crossing op het Noordereiland

Zuid is spectaculair. Ook hier vind je witte stranden, maar vooral veel ruige bergen, gletsjers, helderblauwe gorges en fjorden zoals we ze in Noorwegen kennen. Het landschap heeft van alles wat en is one of a kind. Ook is hetZuidereilanden iets rustiger. Je zult zo nu en dan niemand behalve wat campervans op de weg tegenkomen, waar je dan lekker naar toetert en zwaait. Hoe het in het hoogseizoen met de campers is, kan ik je niet vertellen maar mijn gok is dat er heel wat meer campervans zullen rondrijden.

Lees ook: Dit vonden wij de highlights van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland

Camper huren in Nieuw Zeeland tips

Wat voor camper(van) kies je in Nieuw-Zeeland?

De kans is groot dat als je door Nieuw-Zeeland gaat reizen dat je een campervan wilt huren. Er zijn in Nieuw-Zeeland twee type campervans: de non-self-contained en de self-contained.

Non-self contained campervan

Een non self-contained campervan heeft geen toilet-, douche- of wateropslag. Wel zijn er vaak faciliteiten zoals een fornuis, koelkast, stoelen die in een bed veranderen etc. Vaak zit er ook keukengerei en bestek bij wat een voordeel is ten opzichte van slapen in een auto.

Omdat deze campers kleiner zijn dan op zichzelf staande vans, zijn ze gemakkelijker te besturen. Bovendien zijn de brandstof- en huurkosten goedkoper. Maar: omdat je niet self-contained bent kun je niet op alle campings slapen omdat je niet het certificaat voor self-contained hebt.

Een certified self-contained campervan

Een certified self-contained campervan is er om het milieu te beschermen en het geeft je meer keuzes voor campings. Een self-contained campervan laat aan campings en de gemeente zien dat je campervan minimale gevolgen heeft voor het milieu en de volksgezondheid. Wat houdt self-contained precies in? Je houdt afvalwater vast in een opslagtank in de campervan en dumpt je afvalwater op stortplaatsen. Dan moet je het afval in een stortplaats deponeren.

Het voordeel van een self-contained camper is dat je helemaal zelf kunt overleven en ook op meer campings kunt kamperen, waaronder de gratis (freedom) campings.

Het nadeel van een self-contained camper is wel dat het een stuk duurder in verhuur en brandstof is. En wij hadden een vrij kleine camervan, de grotere zijn ook nog eens lastig te besturen op de kronkelende, smalle wegen van Nieuw-Zeeland (en je rijdt links!).

Camper huren in Nieuw Zeeland?

Wij huurden een self-contained camper via Travellers Autobarn en ik moet zeggen dat wij daar erg goede ervaringen mee hebben. Natuurlijk zijn er altijd dingen die in zo’n campervan anders hadden gekund. Wil je een camperreis naar Nieuw-Zeeland boeken? Wat betreft aanbieders voor campers in Nieuw-Zeeland kun je ervoor kiezen om zelf een camper te huren of een all-inclusive reis te boeken, een zogenaamde Fly & Drive.

Wij hebben de populairste campers voor Nieuw-Zeeland voor je uitgezocht.

Bekijk Camperverhuur Nieuw-Zeeland

Freedom campen in Nieuw-zeeland
Campervan van Travellers Autobarn met Hi-top (gekke bovenkant zodat je kunt staan in de van)

Wat is freedom campen

Freedom campen is slapen op ‘gratis’ plekken. Je kunt op deze plekken gratis je camper neerzetten. De plekjes zijn er voor zowel self- als non-self contained campervans. Sommige plekjes hebben bepaalde regels zoals een max. aantal plekken, aangewezen plekken en een max. aan aantal overnachtingen om te voorkomen dat mensen op deze plekken gaan wonen.

Kosten van je roadtrip

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, de huur van de camper, eten en overnachtingen. Wil je een goedkope roadtrip door Nieuw-zeeland? Kies dan voor een kleinere camper, kook zoveel mogelijk en ga freedom campen? Ook is het een stuk goedkoper als je kampeert in het laagseizoen. Zo betaalden wij in Nieuw-zeeland voor onze campervan gemiddeld €16,8 per dag. Aan eten en drinken waren we gemiddeld €10 per dag kwijt. Wij kampeerden voornamelijk gratis, maar ook vaak op DOC-campings (Department of Conservation). Dit zijn over het algemeen vrij eenvoudige campings op prachtige, afgelegen locaties. De goedkoopste camping was €5 en de duurste €55. Op de campingapps die je verderop dit artikel vindt is de €55 een paarse camping, maar die was zo mooi dat we dat bedrag best wouden uitgeven.

freedom kamperen Nieuw- Zeeland

Handige apps

Download de apps CampingNZ, CamperMate en Travellers Autobarn, (laatste gebruikt dezelfde database als CamperMate) waar je alle campings in Nieuw-Zeeland kan vinden. Niet alleen zie je alle gratis plekken? Je kunt er ook filteren op prijsklasse en reviews van andere lezers bekijken. Er zitten waarschijnlijk heel veel reviews van mij tussen:P Ik was er een beetje verslaafd aan. Ik heb reviews geschreven van wc’s en douches tot aan campings en waterdumpplekken, ik weet het, een beetje gek haha.

Koop een simkaart

Je zult niet overal bereik hebben in Nieuw-zeeland, vooral niet op het zuidereiland, maar een Nieuw-zeelandse simkaart kan wel handig zijn. Zo gebruikten wij het name om af en toe onze tijd te doden, mits we bereik hadden en om te navigeren in Google. Wij hadden een abonnement van Spark. Wij hadden een shared plan op het 80dollar pakket. Voor zo’n 6 dollar mee kun je het aantal GB met 2 simkaarten delen, wel zo handig. Plus je krijgt 1000GB gratis internet per dag op de wifi spots over het hele eiland. Spark spots vind je vooral in de grotere steden, maar ook in de wat kleinere steden. We zagen vaak een campervan op de parkeerplaats bij zo’n spot dus we waren niet de enige die onze internetverslaving zo nu en dan moesten voeden :)

Meer lezen?

Heb jij wel eens een roadtrip door Nieuw-zeeland gemaakt en heb je nog aanvullende tips?

Pin it!