Tips voor een weekendje Luik: wat te doen in Luik

Luik is een gezellige stad met een historisch centrum dat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Maar in de stad vind je ook veel hippe cafés, interessante musea en bezienswaardigheden zoals de Sint-Pauluskathedraal. Ofwel: Luik is zeker de moeite waard voor een stedentrip. Vanaf Maastricht is Luik slechts in 31 minuten met de trein bereikbaar. Ontdek op Lone Drifters de beste tips voor een weekendje Luik: wat is er te doen in Luik en welke bezienswaardigheden wil je niet missen.

Paleis van de Prins-bisschoppen

Wat te doen in Luik

Ontdek de kleurrijke street art scene van Luik

Al een paar jaar geven street artists het straatbeeld van Luik steeds meer kleur. Door hun werk krijgt de stad een speciale vibe, ook al is street art soms vergankelijk.

Wil je meer weten over hoe street art is ontstaan, wie deze kunstenaars zijn en wat voor technieken ze gebruiken? Tijdens een street art wandeling kom je echte pareltjes tegen en ontdek je groot talent, zowel aan de linkerkant als in Outremeuse. En de kunstenaars blijven maar nieuwe dingen creëren, dus het traject wordt steeds aangepast.

Stap uit bij station Luik-Guillemins

Reis je vanuit Limburg naar Luik met de trein dan is de kans groot dat je langs Luik-Guillemins komt. Dit station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Als je het station komt binnenrijden zie je een mooi bouwwerk van glas, beton en staal en blauwe hardsteen.

La Cité Miroir: een museum in een leeg zwembad

Het vroegere zwembad in Luik is omgebouwd tot een museum waar je kunstwerken, activiteiten en tentoonstellingen vindt. Op het moment dat ik er was, vond de tentoonstelling Masques plaats met een selectie uit de collecties van het Musée du quai Branly in Parijs.

Midden in La Cité Miroir komen meer dan 80 werken afkomstig uit Azië, Amerika, Afrika en Oceanië bij elkaar in een unieke setting, namelijk op de bodem van het zwembad. 

Bezoek de schatkamer van het Sint-Pauluskathedraal

Deze mooie gotische kathedraal – de Sint-Pauluskathedraal – heeft een schatkamer met een bijzondere, historische kunstcollectie. Daarnaast bestaat de kathedraal zelf uit gotische architectuur en is een plaatje om doorheen te wandelen.

De kathedraal is versierd met 16e eeuwse plafondfresco’s en marmeren beelden. Het plafond is gewelfd en heeft mooie rondingen.

Klim 374 treden voor het mooiste uitzicht

Wil je het mooiste uitzicht over Luik, dan moet je de 374 redelijk steile treden naar boven beklimmen naar Montagne de Bueren (ook wel Beurenberg). Vanaf dit punt kijk je over de stad Luik.

Ik vond het vooral leuk om naar binnen te gluren bij de mensen die blijkbaar langs de trap wonen.

Tip: Houd je wel van een biertje? Het is een goed idee om de trappen van Bueren te beklimmen en dan op het terras van Brasserie C te genieten van het uitzicht.

Drink een Curtius biertje

Je kan België natuurlijk niet verlaten zonder een biertje te proeven. In Luik heb je ontzettend veel leuke cafes.

Brasserie C en Brouwerij Curtius in Luik zijn leuke plekken om te bezoeken, zeker als je van bier houdt. Ze bevinden zich in een middeleeuws pand tegen de heuvel van Bueren. Het terras van Brasserie C biedt een mooi uitzicht en op het menu staan heerlijke gerechten die goed samengaan met het bier. Probeer zeker de Torpah en Curtius bieren! Brasserie C organiseert het hele jaar door proeverijen en rondleidingen. Er wordt uitgelegd hoe de bieren worden gemaakt, demonstraties gegeven en je komt meer te weten over de natuurlijke ingrediënten.

Ook het biercafé BeerLovers vond ik een leuke plek in de stad om een biertje te doen. Op het moment dat ik in het café zat hadden ze onder andere het lokale bier Curtius. Curtius is een blond bier met een lichte smaak en verfrissende aroma’s.

Duik in het studentenleven: Le Pot-au-Lait

Een begrip in hartje Luik is Le Pot-au-Lait. Hier komen vooral studenten, maar ook volwassenen om elkaar te ontmoeten omringd door een artistiek decor. Het decor veranderd regelmatig van trendy tot artistiek. De bar is van ‘s morgens tot’s nachts open en heeft een uitgebreide drankenkaart.

Trakteer jezelf op een maaltijd in de Opéra de Liège

Ik heb me door mijn gids laten vertellen dat je op de tweede verdieping van Opéra de Liège bijzonder (en betaalbaar) kan eten in Luik. Neem plaats in de Foyer Gretry en dineer in een prachtig ingerichte ruimte.

Elke maand vernieuwt chef Igor Snyders het menu zodat je altijd een reden hebt om terug te komen. Het restaurant is geopend van dinsdag tot vrijdag voor groepen van minimaal 20 personen en twee uur voor elke show voor mensen met kaartjes voor de opera.

Probeer een Luikse wafel

Een authentieke Luikse wafel is zoet, plakkerig en rechtstreeks van het ijzer – een must lekkernij om te proeven wanneer je in de stad Luik bent. Naast bier, speculoos, frietjes en chocolade hoort deze lekkernij op de lijst van Belgische specialiteiten.

Wat is het verschil tussen een Brusselse en Luikse wafel?

In dit kleine land zijn er twee soorten wafels en de Luikse variant is iets steviger dan de Brusselse variant.

Luik kent een rijk religieus verleden en de Sint-Jakobskerk is daar een goed voorbeeld van. Hoewel deze kerk wellicht niet de grandeur heeft van de imposante Sint-Pauluskathedraal, verdient zij zeker een bezoek tijdens jouw verblijf in de stad.

Het bouwwerk kent een lange geschiedenis: delen ervan dateren al uit de 10e eeuw, terwijl het overgrote deel van de huidige structuur uit de 16e eeuw stamt. Het oudste gedeelte lijkt enigszins aangebouwd te zijn, wat de Sint-Jakobskerk een uniek karakter verleent. Het ontwerp is van de hand van de lokale architect en kunstenaar met de prachtige naam Lambert Lombard.

Het Boveriepark

Op zoek naar een beetje natuur in Luik? Het Boveriepark, gelegen tussen de Maas en de “Dérivation”, is een fijne plek met een rozentuin, de toren van Nicolas Schöffer, een nieuwe vijver en zelfs een ijskelder. Het is perfect voor een wandeling.

Het gebouw dat oorspronkelijk gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling van 1905, is nu omgedoopt tot ‘LA BOVERIE’: de culturele hotspot van het park.

La Batte

Ga op zondagochtend gezellig slenteren langs de oevers van de Maas op de grootste en meest kleurrijke markt van België, La Batte. De markt vind je op Quai de Maestricht, 4000Liège.

Maak een wandeling met een gids

Luik wordt vaak gezien als een saaie industriestad aan de Maas, maar als je beter kijkt, heeft het zeker z’n charmes. Soms kom je daar beter achter met een gids. Een gids kan je meenemen naar de historische binnenstad en laat je de verborgen pareltjes van Luik zien. Zo zie je dat de stad meer te bieden heeft dan je denkt.

Als je door het Historisch Hart wandelt, zul je veel historische gebouwen tegenkomen. Heti s bijzonder dat ze er nog steeds zijn, ondanks de schade die tijdens de Slag om Luik in 1914 is aangericht. Ook heeft Luik ‘doodlopende steegjes’met een unieke uitstraling die uit een andere tijd lijken te komen.

Of Haal een kaart op bij het VVV-kantoor en volg de Paliss’art wandeltocht. Je ziet zo’n dertigtal openbare kunstwerken, gemaakt door meer dan honderd artiesten met verschillende technieken en op diverse ondergronden zoals werkplaatsomheiningen, puntgevels, blinde gevels, en elektriciteitscabines.

Zelf boekte ik mijn wandeling bij het VVV van Luik, waar je ook kaarten kun krijgen om zelf op pad te gaan.

Reistips voor je weekendje Luik

De leukste wijken in Luik

Er zijn verschillende leuke wijken in Luik die een bezoek waard zijn. Dit is de top 3:

  1. Le Carré: Dit is het uitgaansgebied van Luik, waar je veel bars, restaurants en clubs kunt vinden. Deze wijk in Luik is vooral populair bij studenten en jongeren.
  2. Outremeuse: Deze wijk, gelegen op een eiland in de Maas, heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het is de geboorteplaats van Tchantchès –een mannetje met sarreau (een soor boerenkiel), dat een beroemd personage uit de Luikse folklore is. Bovendien kun je in deze wijk veel traditionele Luikse gerechten vinden.
  3. Sainte-Walburge: Deze wijk ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is een rustige wijk met veel groen en mooie wandelpaden.

Overnachten in Luik

In Luik vind je ook veel leuke hotels. Twee tips die ik je wil geven zijn het Hotel La Neuvice (getipt door Time To Momo en mijn gids) in een oude drukkerij. En Hotel Amosa Hotel Liège & Sava Natures Cuisine, waar je ook lekker kunt dineren.

La Neuvice is gevestigd in een oud pand en is een kleinschalig designhotel. De kamers zijn strak en licht.

Hotel Amosa ligt midden in het centrum van Luik vlakbij het Prinsbisschoppelijke paleis aan het Place Saint-Lambert. Ik sliep in een appartement, een kleine twee minuutjes lopen van de ingang van het hotel. De kamer was belachelijk groot, ik had een tv dat tussen twee houten palen zweefde, een grote keuken, een bad en een eigen dakterras. En dat in industriële stijl.

Ben je met de auto, dan kun je parkeren op straat of in de parkeergarage. Reis je met de trein dan kun je uitstappen bij station Liege-Carre.

Bekijk prijzen en details Hotel Amosa
Bekijk prijzen en details Hotel La Neuvice

Tickets en tours

Reizen naar Luik

Vanaf Maastricht is het slechts 31 minuten met de trein. Een goede reden om duurzaam te reizen en met het openbaar vervoer naar Luik af te reizen. Je kunt vanaf Maastricht overigens ook met de boot naar Luik afreizen. Om in het centrum van Luik te komen stap je uit bij station Liege-Carre.

Ook met de auto kun je prima reizen naar Luik. Vanaf Utrecht is Luik zo’n 2 uur rijden.

→  Bekijk prijzen en details van de trein naar Luik

FAQ

Is Luik een leuke stad?

Luik is zeker een leuke stad. Hoewel Luik (volledig onterecht) nog vaak geassocieerd wordt met grijze betonbouw en een grijze stad, kent de stad een grote diversiteit aan bouwstijlen en een fijne sfeer. De stad heeft tal van leuke cafe’s, street art en musea. Daarnaast hangt er een fijne sfeer en dat op een half uur treinen van Maastricht. Dat maakt de stad zeker de moeite waard voor een weekend weg.

Wat is er te doen in Luik

In de stad Luik zijn tal van dingen te doen: bezoek een museum, maak een stadswandeling en ga op zoek naar street art of bezoek bezienswaardigheden in Luik zoals musea en kathedralen.