Ga je voor het eerst op wintersport? Dan kan ik me voorstellen dat je geen flauw idee hebt hoe het gaat. Afgelopen januari (2019) ging ik na twee jaar weer voor het eerst op wintersport en het voelde alsof ik weer voor het eerst op wintersport ging. Van elke (wintersport)vakantie leer je een hoop en zo heb ik weer wintersportoverlevingslessen geleerd die ik met jou kan delen. Dus hier komen mijn tips voor je eerste keer op wintersport.

 

#1. Neem alvast les in Nederland

In Nederland kun je in een indoorskihal op echte sneeuw les nemen. Hier wen je alvast een beetje aan de temperatuur en het gevoel om op sneeuw te staan en je kunt ervaren of je het leuk vindt. Is een indoorskihal te ver? Op steeds meer plekken vind je indoor skicentra met een zogenaamde rollerbaan. Op deze rollerbanen kun je heel goed aan je techniek werken en leer je binnen een aantal lessen de basisbeginselen van het skiën of snowboarden. Zo sta je iets beter voorbereid voor het eerst op de piste straks!

De tas hoeft niet vol

Overdag ben je aan het skiën/snowboarden en daarna ga je rechtstreeks door naar apres ski modus (in diezelfde kleding). Het is heel normaal om met lokale apres ski nummertjes mee te bleren in je skibroek op skischoenen met je muts nog op (het ziet er niet altijd even stylish uit nee). Extra casual kleding heb je dus bijna niet nodig.

Snowboarden

Je gaat altijd langzamer dan je in je hoofd hebt

Het heeft even geduurd voordat ik van de rode piste af durfde te carven (bochtjes maken) en als ik die dan nam ging ik voor mijn gevoel als een speer (want rood = eng als je nog maar 8 dagen ervaring hebt). Toen ik de Go Pro beelden van mezelf terug zag was ik eigenlijk wel een beetje teleurgesteld. Het zag er uit alsof ik met moeite meter voor meter naar beneden ging. Maar als je eenmaal beneden naar boven kijkt ben je stiekem wel trots.

Je lichaam doet toch niet wat je wilt (nothing new though)

Je bovenlichaam moet in lijn zijn met je onderlichaam. Je stuurt met je heupen, en je bovenlichaam hoort mee te gaan. Wat blijkt? Ik maak vaak een common mistake en mijn lichaam draait beide kanten op. Kan dat? Jep, check hieronder maar eens de video waar je duidelijk ziet hoe het vooral niet moet.


Er bestaat geen overbodige luxe

Een skibril met verwisselbare glazen? Thermosokken? Backprotectors? Ook een facemask, buff of  bandana is geen overbodige luxe (voor verkoudheid of vooral als je onderuit gaat en niemand toch je gezicht kan zien :D). Vooral niet meer af doen dus ;-)

Je zal vaak in de sportschool moeten hangen als wanna be boardchick

Oh my oh my, als je zelfs spierpijn in je armen krijgt door het dragen van een snowboard? Dan is er iets flink mis goed bezig Evey. Zorg dat je je kuiten en bovenbenen voor het snowboarden goed traint. Ga ook flink met je armen in de gewichtjes hangen en zoek het gewicht van je snowboard op. En wees niet te gespannen, ook daarvan krijg je spierpijn.

Met genoeg doorzettingsvermogen kom je er wel

Het is in den beginne veel vallen, opstaan net spanningen, angsten. Maar als je echt wilt dan ga je wel. En vooral blijven herhalen, ook nadat je bent gevallen :D

En verder?
-Hou alleen een go pro aan een stok vast als je goed evenwicht kan houden;
-Diana balsem en magnesium zijn je redding voor the day after (hierover later meer);
-Een bilbeschermer kan overigens ook heel handig zijn!
-Apres ski muziek kan best leuk zijn (ahum, did I just say that?);
-En wellicht een nekbeschermer of gewoon een fullbody beschermer? Vaker komt dat door die vreselijke sleepliftjes dan het snowboarden zelf. Ja die mogen ze ook wel eens afschaffen.

Wintersport nog steeds leuk?