Na heel wat maanden te zijn weggeweest weet ik dat je prima met weinig kleding kan overleven. Als ik ga backpacken neem ik namelijk heel weinig mee. Soms zelfs te weinig. En ik heb reizigers ontmoet die maanden lang met een kleine handbagage rugtas reizen no joke. En het kan best. Ik vind het zelfs vervelend als ik veel bij me heb, vooral als je rondreist. Misschien nog wel erger dan iets vergeten (alles is te koop behalve je pinpas, paspoort en foto’s). Wat vind jij?

Er zijn maar weinig dingen die je echt nodig hebt op (rond)reis of op vakantie. Ik zeg altijd: je hebt alleen je pinpas en paspoort nodig, de rest kan je altijd kopen op de bestemming. Maar dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Maar hoeveel kleding neem je mee op vakantie?

Combineren

Wat ik vaak doe is een paar setjes onderkleding en bovenkleding inpakken die ik steeds anders combineer. Het handigste is om kreukvrije kleding mee te nemen dat niet zo snel gaat zweten. Wat ik bijvoorbeeld voor een week meeneem is 1 lange broek die ik al in het vliegtuig draag. Die draag ik 2 tot 3 dagen. Dan wissel ik af met rokjes en jurken (die nemen over het algemeen toch niet zoveel ruimte in beslag). Ik zorg dat alles bij elkaar past.

Maandag: 1 lange broek, zwart vest, wit shirt
Dinsdag: 1 lange broek, zwart vest, wit shirt
Woensdag: Jurk, vest
Donderdag: Jurk, vest
Vrijdag: Rok, grijs vest, blauw shirt
Zaterdag: Rok, grijs vest, blauw shirt
Zondag: Broek + extra blouse en extra shirt

Dat is in totaal

  • 1 (jeans)broek (of legging, jegging, tregging),
  • 1 rok, 1 jurkje,
  • 2 vesten,
  • een extra blouse,
  • 2 shirts,
  • een extra joggingbroek/legging en
  • 2 extra shirts.

Daarnaast elke dag

  • een schone onderbroek en sokken,
  • 2 panty’s,
  • een pyjama en 2-3 beha’s.En een paar schoenen, een tas en een extra camera tas.

Meer heb je ook niet nodig.

Tip: Neem één paar schoenen mee die voor zowel overdag als avond kan. Neem één tas mee die zowel voor overdag als avond kan. GA je op stap? Neem dan één nette en één casual jurkje mee.

Ga voor neutrale kleuren

Bedenk van te voren welke kleuren het beste matchen. Ik draag meestal spijkerbroeken, dus daar past bijna alles wel bij, zoals onderstaande witte snowboots op wintersport. Wat ik steeds terug zag komen is dat iedereen gaat voor zwarte en witte kleding, soms grijs. Dit kan je natuurlijk met alles combineren. Zeker als je er voor kiest om bijvoorbeeld uitsluitend zwart te dragen is het erg makkelijk.

Ik draag in het vliegtuig, bus of trein het liefst comfortabele en functionele kleding dat “ademt” en snel droogt (zoals katoen). Je druk maken of je het vliegtuig wel gaat halen kan voor zwetende uurtjes zorgen. Of mijn vliegangst. Die extra joggingbroek komt dan heel gelegen. Als je bagage dan ook niet aankomt op de nieuwe bestemming, dan ben je in ieder geval droog ;-). Ik neem altijd een comfortabele hoodie mee voor in het vliegtuig met een dunne vierkanten shawl die ik als dekentje over me heen kan slaan, multifunctioneel!

Slim inpakken

De voorbereiding begint natuurlijk al bij het inpakken. Ga je samen op vakantie? Spreek dan met je travel buddy af wie wat meeneemt. Tandpasta heb je niet 2 keer nodig. Kleding rollen we natuurlijk op om kreukels te voorkomen. Op mysterieuze wijze toch kreukels gevonden na de reis? Dan kun je de kleding heel gemakkelijk met de warmte en kop van de föhn gladstrijken, mocht je die mee nemen of in het hotel ter beschikking hebben.

Begin met de zwaardere kledingstukken zoals jeans en gooi de lichtere items er boven op. Sokken kunnen in je schoenen zodat ze niet gaan vouwen en de rest van je kleding smerig maken.

Bedenk van te voren wat je mee wilt nemen

Bekijk ook de paklijsten voor:

Wat vind jij erger: teveel of te weinig mee?

Meer reistips?