Hoeveel kleding neem je nou mee op vakantie of voor het backpacken? Voor beide soorten reizen geldt eigenlijk hetzelfde: alleen hoef je op vakantie vaak je kleding niet te wassen. Als je gaat backpacken, of dat nou weken, maanden of jaren is, neem je genoeg mee om niet elke week een was te hoeven draaien.

De vraag hoeveel kleding je nou meeneemt beantwoorden wij in dit artikel, want er is wel een regeltje voor om uit te rekenen hoeveel je meeneemt op vakantie?

Een goeie regel om te bepalen hoeveel kleding je meeneemt op vakantie is door het aantal dagen van je vakantie door drie te delen.

Liever een paklijst van wat je moet meenemen? Bekijk dan onze complete paklijst voor je vakantie

Inhoudsopgave van dit artikel:

① Hoeveel kleding neem je mee?
② Wat voor kleding neem je mee?
Zo pak jij je tas slim in: onze beste tips 
④ Onze beste inpaktips

Het antwoord hierop is …

…het aantal setjes dat je gaat meenemen op vakantie.

Hoeveel kleding neem je mee op vakantie

Ga je bijvoorbeeld drie weken op vakantie? Dan neem je zeven setjes mee. Want (21/3=7).

Hieronder een voorbeeld van hoeveel kleding je meeneemt voor 7 dagen vakantie (7/3=2 setjes, 4 kledingstukken)

Dag 1: Jeans 1 + shirt 1
Dag 2: Jeans 1 + shirt 2
Dag 3: Jeans 1 + shirt 1
Dag 4: Jeans 2 + shirt 2
Dag 5: Jeans 2 + shirt 1
Dag 6: Jeans 2 + shirt 2
Dag 7: Jeans 1 + shirt 1

Kan je daar niet mee leven en past er meer in je tas? Neem dan een extra t-shirt mee.

Zo maak je setjes

Ik leg zelf een paar setjes onder- en bovenkleding op bed die ik steeds anders combineer. Dus een zwarte broek met verschillende effen basiskleur t-shirts. Basiskleuren zijn handig omdat dat veel makkelijker combineert als set dan een gekke print.

Tip voor materiaal: neem geen polyester jurken mee, dat gaat in de warmte zweten! Neem liever ook geen kleding mee at snel kreukt! Denk aan linnen en katoen. Nylon kreukt niet, dus als je dat in de kast hebt hangen, top!

Toch strijken maar geen strijkijzer in je hotel? Neem er zelf eentje mee.

Grapje.

Kan je niet strijken, Spuit water op je kleding, stretch het uit en laat het drogen fingers crossed (Tip uit het boek ‘Dit is een goede gids’ – aanrader!)

Wees streng, heb je kleding verzameld, haal er dan wat af. Uit ervaring weet ik dat je altijd meer wilt meenemen, maar toch hetzelfde gaat dragen. En als je naar een zonnige bestemming gaat draag je toch vaker je zwemkleding, right? Beperk je reisgarderobe tot maximaal 2 broeken en 2 schoenenafhankelijk van hoelang je weg gaat natuurlijk.

Wat neem je mee?

Let op het klimaat

Allereerst moet je je natuurlijk afvragen naar welk klimaat je toe gaat: is het zomer, winter, gaat het regenen? En dan is het belangrijk wat je gaat doen: ga je hiken, op wintersport of op citytrip?

De setjes die we noemden bestaan uit waar jij je het lekkerste vind. Wil je dus 3 setjes meenemen, maar ben je een fan van broeken? Neem dan een rok meer. Dezelfde regels gelden.

Naast de setjes neem je het volgende natuurlijk ook mee op vakantie:

 • Een schone onderbroek en sokken voor elke dag
 • 1/2 paar schoenen (het liefst één paar dat voor overdag en avond kan). En weest realistisch, hoe vaak ga je hakken aandoen tijdens een citytrip?
 • Neem één tas mee die zowel voor overdag als avond kan.
 • 1 set Nachtkleding voor een week (je pyjama hoor je na een week toch echt wel te verschonen)
 • En 2 beha’s voor de vrouwen (ong. 3 dagen per beha voordat je een nieuwe aan moet om hygiënische redenen :))

Ga je op stap?

Neem dan een blouse mee dat zowel casual als netjes te combineren is (met leuke sieraden en je haar even anders). Neem als vrouw geen hakken mee, je gaat die – geloof me – toch maar 1 keer uit je koffer halen (of misschien helemaal niet) en dat is zonde voor de ruimte.

Denk aan de souvenirs die je kunt meenemen :)

Combineren is key! Neem kleding voor verschillende setjes mee!

Ga voor dezelfde kleurtoon

Bedenk van te voren welke kleuren het beste matchen met je vakantiegarderobe. Kan je er niet meerdere outfits mee maken? Laat het dan thuis.

Kan je er niet meerdere outfits mee maken? Laat het dan thuis.

Wat neem ik mee op reis?

Ik draag meestal donkere spijkerbroeken, want daar past alles wel bij. Zwarte, wit en grijs kun je goed combineren. Zeker als je er voor kiest om bijvoorbeeld uitsluitend zwart te dragen is het erg makkelijk. Je kunt de kleur natuurlijk altijd laten terugkomen in je accessoires, zoals sieraden, hoeden of je jas.

Zo pak je slim in

Begin met de zwaardere kledingstukken zoals jeans en gooi de lichtere items er boven op. Sokken kunnen in je schoenen zodat ze niet gaan vouwen en de rest van je kleding smerig maken.

Ga je samen op vakantie? Spreek dan met je travel buddy af wie wat meeneemt. Tandpasta heb je niet 2 keer nodig.

Kleding rollen we natuurlijk op om kreukels te voorkomen.

Wat ook helpt om kreukels bij het inpakken te gebruiken? Packing cubes, of pak je kleding in setjes in plastic zakken. Zo voorkom je zoveel mogelijk kreukels. Let wel op dat je hardere stoffen niet samen met zachtere stoffen inpakt (dus geen jeans met t-shirts alsjeblieft.

Wat ik bijvoorbeeld voor een week meeneem is 1 lange (zware) broek die ik al in het vliegtuig draag. Die draag ik 2 tot 3 dagen. Dan wissel ik af met een jurk en legging(die nemen over het algemeen toch niet zoveel ruimte in beslag). Uiteraard zorg ik dat alles bij elkaar past, maar hey soms maak ik ook wel eens een foutje.

Mijn top 5 paktips

 1. Draag je zwaarste kleding in het vliegtuig, zoals je broek en een hoodie om je in de avonden warm te houden. Dit scheelt weer in kilo’s voor je handbagage.Ik neem altijd een comfortabele hoodie mee voor in het vliegtuig met een dunne vierkanten shawl die ik als dekentje over me heen kan slaan en voor tempels, kamperen en het strand gebruik, multifunctioneel omdat het best koud kan zijn in het vliegtuig!
 2. Kies een lichte koffer zodat je meer kilo’s hebt om extra mee te nemen.
 3. Neem geen dingen mee die je al in het hotel krijgt zoals shampoo (tenzij jij je eigen shampoo liever mee hebt of duurzame shampoo gebruikt). Of neem kleine hervulbare siliconen flesjes mee om ruimte te besparen.
 4. In sommige landen is shampoo goedkoper. Kijk ook even goed of je niet al een handdoek in het hotel krijgt, tenzij je dat niet zo’n fris idee vindt.
 5. Lezer? Koop een e-reader en zet er e-boeken op. Scheelt in de kilo’s, boeken zijn leuk om te hebben, maar toch een stuk zwaarder.
 6. Download een paar handige reisapps zodat je geen reisboeken mee hoeft.
 7. Doe je eigen was! Koop een universele ontstopper zodat je overal je kleding even in een sopje kan doen!

Succes met inpakken!

Ga je op stedentrip? Bekijk dan al onze cityguides. We hebben guides van o.a. Londen, Kopenhagen, Monaco, New York, Los Angeles en meer