Als je van plan bent om door Japan te reizen dan raden wij een Japan Rail Pass voor de shinkansen aan. Dat is een trein pas voor toeristen waarmee je onbeperkt de trein – de shinkansen – kunt nemen. Je kunt een pas kopen voor 7, 14 of 21 dagen.

Reizen met de trein in Japan: de Japan Rail Pass

 • 7 dagen  € 229
 • 14 dagen  € 366
 • 21 dagen  € 469

(prijzen van februari 2019, check de recente JR Pass prijzen via JR).

De JR pass is ook te gebruiken op andere JR (Japan Rail) trajecten zoals JR-bussen en zelfs de JR-boot van Hiroshima naar Miyajima Island.

Dit betekent dat je de JRpass ook in de metro in Tokyo bijvoorbeeld kunt gebruiken (zolang de metro maar van JR is) Nergens ter wereld vond ik het reizen met de trein zo fijn als in Japan.

In de shinkansen

De Japan Rail Pass is niet goedkoop. Kan de Japan Rail pass uit?

Ja dat kan zeker, maar dat hangt heel erg af van je bestemmingen. Ga je veel reizen? Blijf je liever ergens hangen? Het loont dus om uit te rekenen hoeveel je kwijt bent aan losse tickets en wat de JR Pass je gaat kosten. Zo betaalden wij voor de 21 daagse pas € 355,76 per persoon. Wij reden naar de volgende bestemmingen:

Helaas is het niet meer mogelijk om de Japan Rail Pass in Japan aan te schaffen en deze zul je dus online of via een reisbureau moeten doen. Wil je een Japan Rail Pass bestellen in Nederland? Dan kun je dat online doen via de Japan Rail Pass official website: jrrailpass.com of via derde partijen zoals Viator

 • Tokyo → Odawara ¥ 1,490  €11 (afgerond)
 • Odawara → Takayama :¥ 12,760 €97 (afgerond)
 • Takayama→ Kanazawa  ¥ 6,650 €50 (afgerond)
 • Kanazawa→ Kyoto ¥ 7,590  €58 (afgerond)
 • Kyoto→ Hiroshima  ¥ 11,090 €85 (afgerond)
 • Hiroshima→ Miyajima island (retour metro en boot) ¥ 4.140  €30 (afgerond)
 • Hiroshima→ Kobe ¥ 9,470 €72 (afgerond)
 • Kobe → Himeji ¥ 1940 €14 (afgerond)
 • Himeji → Osaka ¥ 820 €6 (afgerond)

Totaal losse tickets €423, bespaard €67

Waar kun je de Japan Rail pass kopen?

Voorheen kon je de pas in Japan kopen, helaas kan je de Japan Rail Pass nu alleen online of via een fysiek reisbureau kopen. De Japan Railpass is beschikbaar voor 7, 14 of 21 dagen.

Op de officiële website van Japan Railpass; jrailpass.com. Als je in Japan bent kun je de JR Pass activeren op speciale kantoortjes van JR op het station en de vliegvelden. Je krijgt dan een boekje met je naam en de data wanneer je pas geldig is.

Als je de pas gebruikt kun je via de loketjes bij de poortjes naar binnen om je JR Pass te laten zien aan de spoorwegmedewerkers (je doet geen kaartjes in de automatische poortjes). Wij hebben wel eens meegemaakt dat er niemand stond en moesten toen via een intercom met iemand communiceren om door de poortjes te mogen.

Van plan een Japan Rail pass te kopen? Hieronder hebben we een prijsvergelijking gezet tussen de JR Railpass website en Viator.

Aantal dagenOfficiële JR Railpass site Viator (van Tripadvisor)

7 dagen

€227 p.p. +
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide

260 p.p. incl. verzendkosten

14 dagen

€362 p.p.
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide

412 p.p. incl. verzendkosten

21 dagen

€463 p.p.
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide

524 p.p incl. verzendkosten
* Gratis verzenden bij besteding van minimaal € 528 

Wat je verder moet weten over treinreizen in Japan:

 • De treinen rijden altijd op tijd
 • Op de grond op het perron vind je het nummer van de coupe waar je in zit. Daar kan je in de rij gaan wachten. Zorg dat je er op tijd bent omdat de treinen op tijd rijden. Zo moesten wij een keer van 21 naar 12 rennen en waren we net op tijd!
 • Dring niet voor. Japanners staan altijd netjes in de rij en dringen niet voor (echt waar!)

Tip voor Japan om de kosten voor de metro te berekenen: op Hyperdia kun je niet alleen de route van de metro zien, maar ook de kosten.

Download Hyperdia via de Play Store of voor je Iphone