Backpacken door Zuid Oost Azië is ontzettend populair. En dat is ook niet zo gek. Want je kunt liggen op de mooiste parelwitte stranden, hiken naar vulkanen en heerlijk eten. Er is voor iedere reiziger wel wat te doen. En je kunt gemakkelijk het toerisme ontwijken als je dat zou willen.

Alle highlights + tips:

Backpackroutes door Azië

Of je nou 3 weken door Azië gaat reizen of meerdere maanden, onderstaande routes zijn een paar voorbeelden die je kunt nemen als je door Azië gaat reizen. Handig als je nog niet weet welke landen je aan je route wilt toevoegen als je gaat backpacken door Azië.

Backpackroutes door Azie

Taj Mahai sunrise

Route 1: Backpackroute door India

In deze voorbeeldroute door India kom je langs bezienswaardigheden zoals de Taj Mahal, de rivier de Ganges, ga je met een kameel door de woestijn en bezoek je de Blue city en de roze stad, de Gouden Driekhoek en meer bijzondere plekken.

Bekijk de backpackroute door India

Route 2: Backpackroute door China

In deze backpackroute reis je van Beijing via Shanghai en Xi’an naar het zuiden van China tot Hong Kong.

Bekijk de backpackroute door China

Route 3: Backpackroute door Borneo Maleisië (Sabah)

In deze route begin je in de hoofdstad van Sabah en reis je door naar Mount Kinabalu, om de de hoogste berg in Maleisië te beklimmen. Na Mt, Kinabalu reis je door naar Kinabatangan, een 560 kilometer lange rivier, waar je dieren gaat spotten in de jungle. Denk aan orang-oetangs, exotische vogels, krokodillen en pygmys (dwergolifantenspotten)! Je laatste bestemming is Turle Island, of Pulau Selingkan. Hier kun je overnachten en de schildpadden hun eitjes zien leggen!

Bekijk deze route door Sabah

Route 4: Backpackroute door Vietnam

In deze backpackroute reis je van noord naar zuid langs de kust van Vietnam. We beginnen in Hanoi waar je onder andere musea en Halong Bay kunt bezoeken. Daarna reizen we door via Hue en het pittoreske dorpje en editor Evelyns favoriet: Hoi An. Na Hoi An pakken we nog wat strand voor we doorgaan naar Ho Chi Minh.

Meer over deze route door Vietnam

Route 5: Backpackroute door Zuid-Vietnam via Cambodja en Thailand

In deze routes reis je van Zuid-Vietnam door Cambodja naar Bangkok. Je begint in Ho Chi Minh city waarna je de grens oversteekt bij Chau Doc en doorreist naar Sihanoukville aan het Cambodjaanse strand. Daarna reis je door naar Phnom Penh voor een geschiedenisles over de Red Khmer. In Phnom Penh heb je diverse musea. Na Phnom Penh reizen we door naar Angkor Wat en via Siem Reap door naar Bangkok in Thailand.

Meer over deze route

Route 6: Backpackroute door Vietnam via Cambodja naar Thailand

Binnenkort beschikbaar

Route 7: Backpackroute door Zuid-Thailand via Maleisië naar Singapore

Binnenkort beschikbaar

Route 8: Backpackroute door Noord – en Zuid-Thailand

Binnenkort beschikbaar

Reistips Azië

Hoogseizoen

Omdat Er bestaan verschillende routes waar veel gereisd wordt, met name in de warmere maanden November tot April. Wij Nederlanders mogen in deze maanden graag aan de kou ontsnappen. Zuid Oost Azië is vooral heel populair bij beginnende backpackers zoals studenten die een sabbatical nemen.

Naar Azië reizen

Een ticket naar Bangkok heb je al gauw tussen de €500 en €700. Tijdens mijn lange reis heb ik een Around The World Ticket via Kilroy geboekt voor €1432 (inclusief, administration fee, money back guarantee en een studenten Go25 kaart). We vlogen toen van Londen naar Bangkok (daar zat verder nog in: Singapore->Brisbane, Sydney-> Christchurch, Auckland -> Hong Kong-> Londen). Zoals je ziet moesten we naar bepaalde bestemmingen over land reizen.

Ik heb 4 jaar later met mijn vriend via Skyscanner een reis van Amsterdam naar Bangkok met China Airlines geboekt voor nog geen €600 (Amsterdam).

Accommodatie
Het is erg goedkoop om door Azië te reizen. Voor 5-12 euro breng je al een nachtje in een budget hostel door. En vaak deel je dan ook nog de kosten met je reispartner. In Vietnam betaalden we rond de 5-7 euro per nacht en dan heb je al gauw meer luxe. In Indonesië betaal je tussen de 7-9 euro per nacht.

Vervoer

De meest gebruikte vervoersmiddelen voor reizigers in Azie zijn de bus en trein. De bus is ook het goedkoopste middel om mee te reizen. Er reizen zoveel mensen door Azie dat er altijd wel een bus naar die ene plek gaat.

In Azië is het vrij normaal om met de bus of trein te reizen. Je kunt zelfs met de boot (tip! De boot van  Noord Thailand naar Luang Prabang Laos) of met het vliegtuig. Reizen doe je het meest met de lokale bus. Voor €25 ga je al met de bus van Vientiane in Laos naar Hanoi in Vietnam. Voor €16 euro neem je de trein van Bangkok naar Krabi om daar de boot naar Koh Phi Phi te pakken. Liever vliegen? Probeer via Air Asia, een soort van Easyjet in Azië. Vaak kan je voor nog geen €50 van Bangkok naar Bali vliegen, mits je tijdig boekt natuurlijk.

Eten

Met name als je van ‘de straat’ eet bij een van de eetstalletjes dan is het ontzettend goedkoop m in Azie tee ten. For slechts een paar euros heb je a een maaltijd. Ik heb dagen meegemaakt dat ik slechts 1-5 euro voor een maaltijd betaalde, geen grap. Maar je moet rekening houden met 1-17 euro, want ik ga vaak voor heel goedkope tentjes. Sommige mensen eten graag wat luxer. Verder is het lokale eten veel goedkoper dan het Westerse eten.

Activiteiten
Voor 10-15 euro heb je in Zuidoost Azie al een dagtripje. Je kunt verschillende dingen doen, van tempels bezoeken tot snorkeltrips naar eilanden.

Visa in Zuid Oost Azië
In Thailand heb je als toerist geen visum nodig als je er korter dan 30 dagen verblijft.

Je kunt een visum voor Vietnam aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag voordat je op reis gaat. Dit visum kost je €77 en het visum is dertig dagen geldig. Een andere manier is de zogeheten visum-on-arrival. Die kun je alleen niet bij de grensovergang in Vietnam krijgen. Wij hebben dat destijds met spoed in Laos (Vientiane) laten doen omdat we halsoverkop besloten naar Hanoi te gaan. De kosten daarvan weet ik niet meer. Maar een visa on arrival kost gemiddeld $35.

Ook in Laos kun je een ‘visum-on-arrival’ krijgen op de luchthavens van Vientiane, Pakse, Savannakhet en Luang Prabang. Wij hebben dat destijds door iemand in Thailand laten regelen omdat we het waren vergeten. We namen toen de boot van Huay Xai naar Luang Prabang. Voor ongeveer $30 krijg je een visum voor Laos die dertig dagen geldig is.

In Bali heb je ook een visum nodig. Bij een verblijf tot maximaal 30 dagen kun je bij aankomst in Denpasar een viosum aanschaffen. Dit kost gemiddeld $35. Je hoeft dus niet van te voren een visum aanvragen.

In Singapore heb je als toerist geen visum nodig als Nederlander. Het enige wat je nodig hebt is een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Vaccinaties
Wat je vooral niet moet vergeten als je richting Zuid Oost Azië vertrekt zijn de inentingen. Voor een reis naar Zuidoost-Azië heb je vaccinaties nodig voor DTP, Hepatitis A + B en Buiktyfus. Mij werd ook een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) aangeraden. Deze heb ik niet genomen omdat ik die best wel duur ( € 66,20) vond. En je raad nooit wat mij overkwam! Ik werd in Thailand door een hond gebeten. Gelukkig heeft hij niet doorgebeten en was er niks aan de hand, maar oeh ik schrok er wel van. De kosten van inentingen zijn hieronder weergegeven.

 

Kosten in Azie
In Zuid Oost Azië kun je veel leuke dingen doen die bijna geen drol kosten. Denk hierbij aan je duikbrevet halen, duiken, kookworkshops, wandelingen door de bergen enzovoorts. Afhankelijk van wat je gaat doen ben je hier ongeveer tussen de €150 en €200 per maand aan kwijt. Aan eten en drinken ben je tussen de €200 en €350 per maand kwijt en aan slapen ongeveer €100. Let wel, het hangt er echt vanaf waar je voor kiest. Het kan zeker goedkoper en ook zeker duurder, het is maar net of je bereid bent in een crappy hotel te slapen of juist niet. Of met eten op de centen te letten.

Als je voor langere tijd op één locatie blijft heb je geen kosten aan vervoer. Zo nu en dan een ritje in de Tuk Tuk voor laten we zeggen €3 per dag. Reis je wel door dan ben je al gauw wat meer kwijt. Een hop on hop off bus in Vietnam kost bijvoorbeeld rond de €25, daar ben je dan 3 weken mee zoet. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen hoeveel een reis door Zuid Oost Azie je gaat kosten. Wij waren tijdens het backpacken gemiddeld rond de €600 per dag kwijt en dat was echt goedkoop. Toen ik in 2011 drie weken naar Thailand en Maleisie reisde waren we in 3 weken €700 kwijt. Zo nu en dan gingen we voor goedkope hostels en soms ietsje duurder.

Bewaren? Sla deze routes op!

Routes op een kaart van Azie