Na 5 uur autorijden hebben we onze eindbestemming bereikt, we zijn in Luxemburg stad. De hoofdplaats van de Europese commissie en het Europese gerechtshof, de stad met meer dan 1000 jaar geschiedenis, een stad waar ik -schaam- weinig van af weet. Vandaag is zij de filmset van onze reis, letterlijk want onderaan dit artikel vind je mijn reisvideo.

Het is kwart over 1. Ik moet nog inchecken In het hotel, mijn mobiel opladen #abloggerslife en mij om half 2 melden in de lobby van dat zelfde hotel. Typisch Evey weer, een nauwsluitende planning.

We lopen ons hotel (Park Inn by Radisson) aan de Avenue de la Gare uit. Een ideale locatie voor shopliefhebbers, je vind hier grote ketens als Sephora en H&M. Ik word heel blij van de Sephora. Daar hebben ze mijn favoriete foundation van Bare Minerals. Sinds Sephora Nederland uit gebonjoured (schrijf je dat zo?)is, koop ik producten van Sephora als ik de kans krijg, nu dus. Voordat we dé bezienswaardigheden gaan bekijken worden we door de geur van chocolade het Chocolate House ingelokt. Een zalmbagel, cheesecake én de lekkerste Chai latte later loop ik 5 kilo zwaarder Chocolate House weer uit. Mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag. Ik besluit vandaag niks in mijn calorie app in te voeren, ja die heb ik echt…

Place d’Armes

We trainen de caloriebom er gelijk weer af met onze stadstoer. Een kleine dame die Luxemburg op haar duimpje kent, komt met een paraplu naar ons toe gelopen. Op dat moment begint het te miezelen. “Jullie zijn eigenlijk een week te vroeg”. Een week later kleurt Luxemburg groen. “In Nederland is het niet veel beter”. Ik open m’n mintgroene plu en zet mijn grootste smile op (Niet voor de plu, die ging gelijk stuk).

Cathédrale Notre-Dame

Met een goed gevulde maag wandelen we langs het paleis van de Groothertog van Luxemburg. Kort daarop lopen we door de deuren van de Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg. We zijn in het hart van de stad. De kathedraal is vooral bekend om de crypte, waarin de lichamen van leden van het Groothertogdom zijn opgeborgen. Het gebouw bestaat uit twee delen, het oude en nieuwe ;-). De kathedraal moest door Oktave, de bedevaart voor Maria: de beschermheilige van Luxemburg, worden uitgebreid. Ik steek een kaarsje aan voor mijn vader.

De gids neemt ons mee naar hidden gems. We lopen naar binnen bij Am Turchen (“the Turret”), een oud gebouw waar nu Ilôt Gastronomique zit (rue de l’Eau). Hier vind je onder andere Michelin restaurant Le Bouquet Garni en het rustieke Caves Gourmandes.

Chemin de la Corniche én de Kazematten

Ik heb het gevoel in een andere tijd te leven als ik op het mooiste balkon van Europa, de Chemin de la Corniche sta. Het grootste deel van de muur is afgebroken, maar hierover heen kijk je naar de valleien en de historische lage stad van Luxemburg. Een stoere eend staat uitdagend op de rand van het balkon als hij zichzelf ineens laat vallen. We rennen naar de rand en zien deze tough guy naar de Petrusse vliegen. Het kan niet anders dan dat hij indruk heeft gemaakt op de vrouwtjes eend die beneden op hem staat te wachten. De regen gooit roet in het eten en we besluiten de longboardshop van Luxemburg te zoeken. De buit is paar grijs met roze Nef skate sokken.

Vanwege de regen besluiten we de dag erna door te gaan naar Echternach, iets ten oosten van Luxemburg stad. Maar er is zoveel meer te zien in de stad. Het was ooit één van de machtigste vestingen van Europa.

In één middag kun je veel zien. Bezoek naast bovengenoemde plekken ook de Place de la Constitution met daaronder de de beroemde kazematten, een ondergrondse doolhof dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden gebouwd is.

Dit was weer eens een typische Evey wil alles uitproberen reis en om het nèt even anders dan anders te doen, heb ik een video voor jullie gemaakt. Mijn eigen mini aflevering, stay tuned voor de volgende blogpost over Luxemburg. Vind je de video leuk? Laat het dan in de comment weten en wie weet maak ik een video over de oudste stad van Luxemburg: Echternach.

p.s. geen idee waarom je geen miniatuurweergave van de video ziet, iemand tips?