Bordeaux, het is een soort van Parijs maar dan leuker, want Bordeaux ligt in het zuiden. Er hangt dus een zuidelijk klimaatje, de stad is charming en vooral hip door de vele nieuwe wijken! Wat dacht je van kunst & cultuur in Darwin. De gezellige terrassen, een skatescène, wijn, interessante musea, en gezellige terrassen. Niet voor niets wint Bordeaux de ene na de andere prijs voor reisbestemming. Wij bezochten Bordeaux met de auto in onze roadtrip door Frankrijk en delen onze tips voor een korte citytrip! 

Bordeaux

Als we de stad binnenrijden via de rivier de Garonne heb ik mijn doel op de rivier gezet: daar wil ik heen. Ik krijg voel gelijk een Parijs vibe, maar dan Parijs meets de Westkust.

De Pont de Pierre brug

Nadat we inchecken in ons mini Wimdu appartementje in hartje Bordeaux lopen we gelijk richting de rivier. We komen uit bij de Pont de Pierre brug. Een brug aan de linkeroever (cours Victor Hugo) dat de wijk de Bastide (Avenue Thiers) aan de rechteroever van de rivier de Garonne verbindt.

De Pont Pierre brug heeft ook een geschiedenis. Het was de eerste brug over de rivier de Garonne die werd gebouwd in opdracht van Napoleon I tussen 1819 en 1822. Het duurde wel 12 jaar om de brug te bouwen. Dit kwam mede door de sterke stroming van de rivier. En dat is nu nog te zien. Als we langs de rivier lopen zien we een paar kerels met de stroming op jetski’s vooruit drijven. Als ze er klaar mee zijn rijden ze weer tegen de stroming in en verdwijnen.

De wijk Bastide

Via de Pont de Pierre kom je zo in de wijk La Bastide. Het is een groene wijk. Must see is Le Lion Bleu – een kunstwerk van Parijzenaar Xavier Veilhan. Dit kunstwerk staat op Place Stalingrad, dat langs diverse parken loopt aan de rivierkant. Heerlijk vertoeven dus! 

Bordeaux is een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Gironde en de regio Aquitanië. Bordeaux stond tot het einde van de 20e eeuw bekend als een grauwe stad, maar ”straalt’ weer, zoals ze dat deed in de 18e eeuw.

Het hele oude centrum van Bordeaux staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We besluiten om langs de rivier te longboarden. De wegen zijn lekker zacht en we besparen zo tijd. We zijn niet de enige. Bordeaux heeft een skatescene, met name langs de rivier. Longboarders, skateboarders en skeeleraars (leuk woord) racen we voorbij. Ondertussen komen we langs een skatepark. Wat wou ik dat ik eerder was gestart met skaten. Het is net een fashionshow, maar dan voor skateboarders en hun tricks.

De beursplein

Op de terugweg stoppen we bij de Beursplein, een koninklijk plein. Koning Louis XV wilde tijdens zijn heerschap een koninklijk plein hebben om zichzelf te vieren als het symbool van Frankrijk.

Het plein is ontworpen door architect Angejacques Gabriel. Vroeger stond er op het plein een standbeeld van de koning, tegenwoordig vind je er een fontein.

Het mooiste aan de boulevard is Le Miroir d’Eau (de waterspiegel). Dit is een 130 meter lange plas met het grootste reflecterende zwembad ter wereld. Het water lijkt op glas wanneer het water laag staat. Als er mist verschijnt krijgt het plein een mysterieus plaatje. In het water worden de gebouwen gereflecteerd wat alles net iets mooier maakt. Ik ben verliefd op de boulevard.

Darwin: Bordeaux’s hippe wijk

Niet ver van de Garonne, vind je een voormalige kazerne Niel (njel).  Het is een vrij nieuwe hotspot in Bordeaux, aan de overkant van de Garonne. De kazerne is omgebouwd tot broedplaats van hippe eet-en drinktentjes. Je vindt hier ook veel street-art en – niet onbelangrijk: een heus indoor skatebaan. De gedachte achter de kazerne? Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je vindt hier daarom veel stichtingen die samen denken over kunst & cultuur. Leuk!

Meer Bordeaux bezienswaardigheden en tips

Zet Bordeaux op je wishlist!