Bordeaux, het is een soort van Parijs maar dan leuker, want Bordeaux ligt in het zuiden van Frankrijk. Er hangt dus een zuidelijk klimaat. Daarnaast is Bordeaux een charmante, maar hippe stad, net als Parijs.

Wat is er te doen in bordeaux? De gezellige terrassen, een skate scène, wijn, interessante musea, en gezellige terrassen. Niet voor niets wint Bordeaux de ene na de andere prijs voor beste reisbestemming. Wij bezochten Bordeaux met de auto tijdens onze camping roadtrip door Frankrijk. Hieronder vind je de tofste dingen te doen in Bordeaux

Wat te doen in Bordeaux

Okay, eerst een beetje achtergrondinformatie. De stad Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is de hoofdstad van het departement Gironde en de regio Aquitanië. Het hele oude centrum van Bordeaux staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Bordeaux stond tot het einde van de 20e eeuw bekend als een grauwe stad. Maarrrr…. tegenwoordig straalt de stad weer, net zoals het naar schijnt, deed in de 18e eeuw.

1. Fietsen en skaten langs de oever

Als je onze blog een tijdje volgt dan weet je inmiddels dat wij onze longboards zoveel mogelijk overal naartoe nemen. Zo besluiten we om langs de linkeroever van de rivier te longboarden. Deze over is overigens ook perfect voor fietsers en skeelers. Het asfalt is fijn en het is sneller dan lopen.

Langs de over vind je een skatepark en een groot aantal goeie skaters die hun tricks uitproberen.
Het is net een fashionshow, maar dan voor skateboarders en hun tricks.

De linkeroever van de Garonne is zonder twijfel een van ’s werelds mooiste. Langs de promenade langs de rivier vind je neo-klassieke gebouwen met prachtige gevels. Langs de over vind je banken, bloembedden en gazons.
Langs de oever passeer je de vele bogen van de Pont de Pierre brug en verscheidene straatartiesten zoals hip hop dansers.

Check ook de voorgestelde hotels voor Bordeaux

2. Bekijk de Pont de Pierre brug

Als we langs de rivier lopen zien we een paar mannen met de stroming op jetski’s vooruit drijven. Als ze er klaar mee zijn rijden ze weer tegen de stroming in en verdwijnen.

De kenmerkende Pont Pierre brug over de rivier heeft een geschiedenis: het was de eerste brug over de rivier de Garonne die werd gebouwd in opdracht van Napoleon I tussen 1819 en 1822. Het duurde wel 12 jaar om de brug te bouwen, mede door de sterke stroming.

3. Bezoek de wijk Bastide

Via de Pont de Pierre kom je zo in de wijk La Bastide. Het is een groene wijk. Must see is in La Bastide is Le Lion Bleu – een kunstwerk van Parijzenaar Xavier Veilhan. Dit kunstwerk staat op Place Stalingrad, dat langs diverse parken loopt aan de rivierkant. Heerlijk vertoeven dus! 

4. Bekijk je reflectie in Place de la Bourse

Op de terugweg stoppen we bij de Beursplein (Place de la Bourse), een koninklijk plein dat Koning Louis XV tijdens zijn heerschap wilde hebben om zichzelf te vieren als het symbool van Frankrijk.

Het mooiste aan het plein is Le Miroir d’Eau (de waterspiegel). Dit is een 130 meter lange plas met het grootste reflecterende zwembad ter wereld. Het water lijkt op glas wanneer er een laagje water staat. Als er mist verschijnt krijgt het plein een mysterieus uiterlijk. In het water worden de gebouwen gereflecteerd wat alles net iets mooier maakt. Ik ben verliefd op de boulevard.

5. Darwin: Bordeaux’s hippe wijk

Niet ver van de Garonne, vind je een voormalige kazerne Niel (njel).  Het is een vrij nieuwe hotspot in Bordeaux, aan de overkant van de Garonne. De kazerne is omgebouwd tot broedplaats van hippe eet-en drinktentjes. Je vindt hier ook veel street-art en – niet onbelangrijk: een heus indoor skatebaan. De gedachte achter de kazerne? Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je vindt hier daarom veel stichtingen die samen denken over kunst & cultuur. Leuk!

6. Ga wijn drinken

Bij La Cité du Vin kun je informatie ophalen om op zoek te gaan naar wijn. Bordeaux is immers ’s werelds wijnhoofdstad en is de op één na grootste wijnbouwregio ter wereld. Je kunt in een groep een wijnrondleiding maken naar Saint-Émilion, The Médoc, Canon Fronsac, Sauternes en Graves. De rondleiding zijn erg leuk, je loopt door kelders en leert meer over over hoe wijn wordt gemaakt en opgeslagen en natuurlijk kun je wijn proeven. In de zomer zijn er buiten proeverijen bij de prachtige kastelen.

wat te doen in Bordeaux
Bron: visitfrenchwine

7. La Cité du Vin

Dit ultramoderne culturele centrum is een viering van alles wat met wijn te maken heeft en is een van die ambitieuze en futuristische projecten die in een paar zinnen moeilijk te vatten is.

Voor een informele bezoeker is het een hightech museum dat je leert over de geschiedenis van wijn, en waar en hoe het over de hele wereld wordt gemaakt.

Er is tien uur aan audiovisueel materiaal om door te komen, dus als je een oenofiel bent, zou je hier gemakkelijk een dag kunnen doden en je nieuwsgierigheid laten varen.

De architectuur van dit gebouw van 3.000 vierkante meter, met zijn 55 meter hoge toren, oogt schitterend en de tour eindigt met een bezoek aan de belvedère-bar, waar u een glas wijn kunt combineren met even heerlijke vergezichten over Bordeaux en de Garonne.

Meer Bordeaux bezienswaardigheden en tips

Tips voor Bordeaux

Tip: zorg dat je een Bordeaux Metropole City Pass aanschaft voor gratis toegang tot diverse musea en attracties en gebruik van het openbaar vervoer. Je hebt passen van 24, 48 en 72 uur. Op de officiële website van Bordeaux Toerisme of GetYourGuide betaal je respectievelijk 29, 39 en 43.