Ik hoor vaak dat je of weg bent van Sydney of juist van Melbourne. Een soort van kamp Sydney of kamp Melbourne. Ik ben zelf nooit in Melbourne geweest dus ik kan er niet over mee praten, maar na 2 keer in Sydney kan ik nog steeds zeggen dat ik gek ben op deze stad. Het heeft alles wat je nodig hebt: stranden, het nachtleven, shopping, parken en wolkenkrabbers en korte get aways naar de bergen (de Blue Mountains). De kans is klein dat je zo maar even een city trip naar Sydney maakt vanuit Nederland, maar als je een reis door Australië bent dan sla je Sydney natuurlijk niet over. Een aantal tips van mij wat je er zeker moet doen als je er een paar dagen bent!

Wat te doen in Sydney

Ga met zonsondergang naar het Sydney Operahouse

Het Sydney Operahouse is een van de bekendste en onderscheidende gebouwen in de wereld. Als je de kans krijgt zou ik je willen aanraden een opera te boeken in dit gebouw. Wij gingen destijds in 2007 naar de Barber of Seville, een grappige opera en je krijgt de kans om niet alleen het gebouw van binnen te bekijken maar ook een opera te zien in het mooiste gebouw van Sydney.

Zonsondergang Sydney Operahouse

Ga picknicken in de Botanical Garden

Ben je na al dat shoppen klaar met de drukte van Sydney? Vlucht dan van de drukte van Sydney en ga picknicken in de Botanical Gardens. Je spot hier trouwens ook papegaaien en kanaries, maar ook andere vreemde vogels. Neem je sushi roll (die vind je bijna overal wel in de stad) mee en ga lekker picknicken.

Botanical Gardens in 2007 – nog steeds hetzelfde

Bondi to Coogee walk

Geen Sydney trip is compleet zonder de Bondee to Coogi walk (of andersom), hoewel sommigen zweren dat Manly Beach beter is. Uiteraard moest ik de walk twee keer doen om herinneringen op te halen en om mijn vriend te laten zien waar ik 10 jaar geleden was. In het begin van Bondi is het aardig druk, maar hoe langer je door loopt, hoe minder toeristen er zijn. Blijkbaar heeft niet iedereen zin om 6 kilometer te lopen. Tijdens de wandeling zie je veel hardlopers, kliffen, surfers in de zee en een prachtig kerkhof met graven uit 1800. Vanuit Coogee of Bondi kun je de bus weer terug nemen naar Sydney centrum of in Bondi zelf verblijven.

Darling Harbour

Darling Harbour is eigenlijk ook een must do in Sydney. Vooral in de avonden is het erg gezellig in deze harbour turned nightlife centre. In dit gebied vind je goeie restaurants, een bioscoop en een reuzenrad aan de rand van de haven. Loop via de Pyrmont bridge weer terug de stad in en je hebt een mooi uitzicht over de skyline. Aan het eind van deze brug en dan links vind je trouwens ook Sydney’s aquarium Sea Life.

Eten in Chinatown

Wij verbleven begin november in Thaitown, tegen Chinatown aan. Een must voor de Thais eten-liefhebbers (raise your hands!). Maar ook in Chinatown is het heerlijk vertoeven. Op zaterdag heb je allemaal kraampjes met lekkere snacks. Wij gingen er vooral langs om een Bubble Tea – onze laatste verslaving – te halen.

Naast Chinatown heb je trouwens City Market met allerlei Asian Food, een Arcadehal en outletstores met merken zoals Nike, Timberlands, Vans etc. Onder City Market heb je Sydney’s Paddy’s Market. De ideale plek om je souvenirs in te kopen. Leuk om even rond te kijken, maar ze hebben er vooral veel Aziatische troep.

Rondstruinen in Newtown

Via een meisje met blauw haar kwam ik in Newtown terecht. Nu denk je vast “Blauw hair?”. Ze had namelijk precies de blauwe kleur die ik wil dus ik vroeg haar in de winkel wie haar kapper was. Uiteindelijk heb ik mijn haar niet in Sydney laten kleuren omdat ik het te duur vond, maar ontdekte ik wel het leuke buurtje Newtown. Newtown is de bohemian suburb van Sydney met leuke boetiekjes, indie bookshops, vintagestores en leuke restaurantjes (met gamekasten) en koffietentjes. Een heerlijke wijk om een halve dag doorheen te lopen. Je bent er trouwens zo met de T (de trein) vanaf Centraal of in 40 minuten lopen. Als je terug loopt raad ik aan om langs de Universiteit, Broadway en het Powerhouse museum te lopen. Leuke wandeling weg van de drukte!

Get away naar de Blue Mountains

Niet echt in Sydney, maar slecht 1,5 uur rijden van Sydney vind je de Blue Mountains. Het is zeker de moeite waard om een dag in door te brengen als je in Sydney bent. Of als je rondreis – meerdere dagen om de vele trails te lopen. Wij boekte in Sydney een dagtour voor $89 (of $99 in high season)  en dan ben je de hele dag op pad. We spotten kangoeroes in het wild, zagen de bekende Three Sisters, liepen een kleine trail naar een waterval en gingen zwemmen.

Eenmaal terug in Sydney kregen we nog een gratis drankje en wat snacks in Sidebar, een bekeden party bar dat bij het hostel ‘Wake Up! Sydney’ hoort. Grappig detail: hier sliep ik 10 jaar geleden in een dorm met een vriendin toen we net in Sydney aankwamen. Ik boekte de tour trouwens via Barefoot Downunder en vond onze tourguide Alex (vrouw) een ontzettend enthousiaste chick. De groep was ook niet zo groot en dat vond ik wel fijn (21).

Kangaroes spotten

Wat wij niet hebben gedaan maar goed schijnt te zijn

  • (Hard)lopen over de Harbour Bridge voor het mooiste uitzicht over de Operahouse skyline.
  • Naar andere stranden zoals Manly en Bronte, die erg populair zijn, of naar geheime stranden zoals het kleine Redleaf Beach of het rustige Store Beach.