Tips voor een weekend weg in Nederland

Voor een vakantie hoef je niet ver te reizen. Sterker nog, een weekend weg in Nederland is net zo leuk. Waar moet je heen voor een leuk weekend weg in Nederland? In deze reisblog hebben wij leuke ideeën voor een weekendje weg in eigen land!

Tips weekend weg Nederland

Tips in deze blog

Groningen

Groningen is niet alleen een leuke stad voor een citytrip omdat ik er woon. Zelfs na een jaar reizen ben ik nog steeds gek op Groningen. Zo hebben wij twee winkelstraten die verkozen waren tot leukste winkelstraat van Nederland (de Folkinge- en Zwanestraat). Ook is er een mooie haven, waar je fijn langs kunt wandelen, hebben wij interessante musea, zoals het Groninger Museum en leuke proeflokalen. 

MUST READ: goedkoop overnachten in Groningen

Stedentrip Amersfoort

Amersfoort is een gezellige stad dat een beetje op Utrecht lijkt, maar dan in het klein. Afgelopen weekend volgde ik daar een fotografietour van Dennis Art Photography (tip!).

Hij weet veel van de stad Amersfoort en laat je de leukste fotospots in Amersfoort zien. We liepen we langs prachtige muurhuizen die omgetoverd zijn tot kleine musea, galerijen en rijksmonumenten.

Amersfoort heeft leuke winkeltjes en is een ontzettend leuke stad om te wandelen, bijvoorbeeld vanuit het hofje via verschillende sfeervolle straatjes naar de Koppelpoort.

Bekijk ook: onze leukste spots in Amersfoort + wandeling

Friesland

That’s right, de hele provincie is leuk! Van de waddeneilanden tot kanoën in het Alde Faenen en een street art tour door Leeuwarden.

Leeuwarden heeft gezellige straatjes die je met een local door middel van een street art tour leert kennen. Verder kun je een oude gevangenis bezoeken (of er overnachten!), de scheve toren beklimmen, eten in een oud postkantoor en natuurlijk suppen op de grachten.

Leeuwarden is niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Leuk voor de herfst – en kerstvakantie dus!

MUST READ: Cityguide: dit kun je doen in Leeuwarden

Eén van de leukste dingen die ik in de provincie Friesland deed was nachtvaren in de Alde Faenen in een sloep via Alde Feanen verhuur. Je maakt dan een 2 uur durende vaartocht in het donker. Ik mocht zelfs sturen (ondanks dat ik riep dat ik nachtblind ben). De schipper moest dan af en in het donker, een bijzondere ervaring. Toen wij onze vaartocht maakten spotten we zelfs de melkweg! In de verte zagen we de skyline van Leeuwarden en af en toe hoorden we vleesmuizen over ons heen vliegen. Bijzondere tocht

De Alde Feanen is een natuurgebied (laagveenmoeras) en je vindt hier heel veel dier- en plantenleven. Vooral het dorp Eernewoude (Earnewâld) – het middelpunt van de Alde Faenen – is leuk om te bezoeken.

Nijmegen

Plaats 1 restaurant in Nijmegen
Plaats 1 restaurant in Nijmegen

Aan eten geen gebrek, aan sfeer geen gebrek, wel gebrek aan tijd. Want wat vliegt de tijd. We zitten nog maar net vol van de taart, ‘moeten’ we alweer naar de volgende hotspot in Nijmegen. Ben je nog nooit in Nijmegen geweest? Dan moet je zeker mijn favoriete plekjes in Nijmegen bezoeken.

Ga met een Volkswagen camper op pad

Wil origineel een weekend weg? Ontdek Nederland dan met een leuke Volkswagen campertje. Overnacht bijvoorbeeld aan het strand van Zandvoort. In de zomer kun je hier lekker surfen en aan het strand liggen. Tijdens de koudere dagen heb je veel leuk leuke strandtentjes waar je bij het open haard kunt zitten. In de zomer wordt aan Bloemendaal ook het leuke Surfana surffestival georganiseerd, een must-go voor festivalliefhebbers.

Prijs: vanaf € 71 p.n.
Waar: bepaal je helemaal zelf
Boek via Go Boony en krijg € 25 korting!
Lees meer over Zandvoort aan Zee. 

Bijzonder slapen op een schip

Wil je een heel bijzonder weekend weg in Nederland? Boek dan een nachtje op de schip de SS Rotterdam in de haven. Waar vroeger de hutten van het stoomschip waren, vind je nu 254 kamers. Het schip is nu een 4-sterrenhotel met 6 type kamers in een ’50s decor. Op het schip zelf is ook van alles te doen: zo kun je je laten rondleiden, is er een Escape Room en worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Het schip is goed bereikbaar, het openbaar vervoer stop tegenover het schip. Rotterdam verkennen? Ontdek Rotterdam en haar omliggende Maassteden met de Waterbus. 

Prijs: vanaf € 49 p.d.
Waar : Rotterdam
Boek via Booking.com

Foto via Marketing Drenthe

Slaap in een boomhut

Wordt wakker met het geluid van vogels hoog boven het landschap. In de Drentse natuur kun je nu in een van de vier boomvilla’s overnachten (of vergaderen) op camping Landgoed Tolhek in Anderen, Drouwenerzand Vakantiepark en camping d’ Olde Kamp in Ansen.

Prijs: vanaf € 115
Waar : Drenthe
Meer informatie over slapen in deze Drentse boomhutten

Op verassingstrip met srprs.me

Met srprs.me kun je op een verrassingsreis nar een leuke verre bestemming, maar zeker ook voor een leuk weekendje in Nederland. Vriendin & reisblogger Michelle ging met srprs.me onder andere door mijn provincie Groningen en door Friesland cruisen. En toen leek het ons leuk om dit ook te gaan doen.

In maart 2019 gingen wij eindelijk zelf op een srpsme trip. Als je kiest voor een roadtrip ga je naar een bestemming van maximaal 4 uur rijden. Het leuke aan srprs.me is dat je pas op het laatste moment hoort waar je naartoe rijdt en in welk hotel je verblijft! Ook leuk als valentijnscadeau voor een gegarandeerd romantisch weekend weg!

Prijs: vanaf € 60 p.p. (2 dagen, 1 nacht)
Waar: mystery, of wel bestemming onbekend
Boeken via srprs.me
Lees onze ervaring met srprs.me

Dompel je onder in de natuur van Goeree-Overflakkee

Mountainbiken langs tulpenvelden, wandelen langs Schotse Hooglanders, varen langs zeehonden en uitwaaien op het strand slapen. Het kan allemaal op het eiland Goeree-Overflakkee op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Huur een vakantiehuisje met grote glazen ramen, een open haard en uitzicht over de natuur met het geluid van vogels op de achtergrond.


Locatie: Goeree-Overflakkee
Meer informatie via het toerismebureau van Goeree-Overflakkee
Lees onze ervaring op het eiland

Meer reistips?