Hoe bepaal je de route van je wereldreis?

  • Kies een logische volgorde
  • Bedenk hoelang je op wereldreis wilt en
  • Hoeveel geld je te besteden hebt.

Zo’n wereldreis is echt een droom die uitkomt, maar boy wat moet je veel regelen. Allereerste kwam bij ons de vraag: welke route gaan wij nemen? En hoe bepaal je überhaupt de route van je wereldreis? Nou eigenlijk heel simpel: waar wil je graag heen. Simpeler gezegd dan gedaan: want wij willen overal heen. Hoe maak je die keuze nou wisely, want wil je overal heen, dan zul je ook al het geld en tijd van de wereld moeten hebben… tsja en die heb je vaak niet.

Je wereldreis samenstellen: hoeveel landen?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: welke landen wil je echt gaan zien? Voor mijn eerste wereldreis in 2007 wou ik alleen naar Thailand, maar ik besloot om door Zuid Oost Azië en Australië te reizen. Voor de wereldreis in 2017/2018 gingen wij naar mijn droombestemmingen Japan, Nieuw Zeeland en Canada. Eigenlijk zou ik in 2007 al naar Nieuw-zeeland. Ik had het ticket al in the pocket, maar toen raakte mijn geld op.

Je wereldreis route samenstellen?

Schrijf op welke landen je wilt gaan zien. Zoek je inspiratie? Bekijk hier dan onze bezochte bestemmingen van de wereldreis in 2017/2018

Waar wil je perse naartoe en waar zul je zonder die wereldreis zeer waarschijnlijk niet zo snel weer naartoe gaan? Voor onze reis in 2017 wouden we heel graag alle eilanden van Hawaii zien en met de camper door Nieuw-zeeland reizen.

Kauai strand met palmbomen

Hawaii tijdens je roadtrip

Kies een logische volgorde

Een logische route is in een bepaalde richting de wereld rondvliegen: oostelijk of westelijk. Van Amerika naar Azië, naar Zuid Amerika en dan naar Afrika is niet heel logisch, bovendien kost dat ook veel geld. Wij willen heel graag backpacken en surfen in Hawaï, maar omdat we ook naar de USA willen en we maar maximaal 90 dagen gebruik kunnen maken van ons Esta visum, besloten we dat het logischer is door te gaan naar Nieuw-zeeland vanaf Hawaï en op het eind (na Azie) kwamen we weer terug in Canada. Niet heel logisch, maar we hebben geen spijt van Canada.

Bedenk hoelang je op wereldreis wilt

Mag je van je werk een maand op reis? Of een jaar sabbatical nemen? Loopt je contract af en wil je er een half jaar tussenuit. Bedenk welke landen je goed kunt bezoeken in de tijd die je hebt. Teveel landen betekent ook veel in- en uitpakken, en dat kan vermoeiend zijn believe me. Wij besloten dat we echt wel een jaar nodig hebben om echt even van huis te zijn en wat langer op sommige bestemmingen te blijven.

“Het is goed om even alles achter je te laten en te gaan reizen. Wanneer je nog ergens huur betaalt voor een kamertje of huisje, kom je nooit echt los van ‘thuis’.

Miriam Lancewood

Activiteiten en seizoenen

Waar ga je heen in welk seizoen? Transmongolie Express? Trekking in Nepal? Surfen in Australie? Als je de tijd hebt kun je dit soort mooie activiteiten gaan inplannen. De Transmongolie Express kun je op twee manieren doen: van Rusland naar China of van China naar Rusland. Nepal ligt vrij dichtbij China.

Wil je lekker in het surfseizoen van Australië surfen? Dan moet je rond onze winter in Australië zijn voor de Australische zomer. Op deze manier kun je beginnen met plannen. Zo kun je bijvoorbeeld rond maart van Moskou via Mongolië naar China reizen (De beste reistijd om te reizen met de Transsiberië Express/Transmongolië Express istoch  in het voor- of najaar. De temperaturen in China en Rusland zijn dan vaak erg aangenaam) en vanuit China richting Nepal te reizen rond mei (in juni begint in Nepal het regenseizoen). Dan blijf je van juni t/m augustus nog hangen in Zuid Oost Azië, waar het toch vaak wel mooi weer is (regenseizoen uitgezonderd) en dan rond september vertrekt je richting Australië waar het voorjaar/zomer is.

Hoeveel geld heb je te besteden?

Kun je €10k bij elkaar sparen en heb je een jaar? Dan is het logischer om het bij relatief goedkopere landen zoals Zuid Oost Azië te houden. Tenzij je van plan bent te gaan werken: dan zou je  bijvoorbeeld in Australië, Nieuw Zeeland of Canada seizoenswerk kunnen doen. Wij bezoeken trouwens al deze landen, maar relatie kort.

Ons wereldreisbudget? €25k per persoon.

Bedenk ook dat wat je wilt doen ook haalbaar is in de landen waar je naartoe gaat. Heb je weinig te besteden, maar wil je toch graag naar de Verenigde Staten? Bedenk dan dat het huren van een auto geld kost en dat dure hotels gangbaarder zijn dan goedkopere hotels zoals in Zuid Oost Azië. Je kunt er ook voor kiezen te gaan kamperen in de VS, zoals wij gedaan hebben. Stukken goedkoper dan een camper huren en het rijdt ook nog een sneller. Benieuwd hoeveel wij op wereldreis uitgeven? Bekijk dan ons excelsheet.

Waar houd jij rekening mee bij het bepalen van je reisroute?

Meer wereldreis? Misschien vind je dit ook interessant