Een van de dingen die je moet regelen als je op wereldreis gaat is een vliegticket. Dan heb je vast wel gehoord van een wereldticket of around the world/open ticket. Maar wat is een wereldticket? En waarom zou jij een wereldticket moeten boeken?

Wat is een wereldticket

Een Around The World  Ticket (RTW) – of wereldticket, combinatieticket of combiticket – is vooral een ideale manier om rond de wereld te vliegen als je voor een lange tijd op reis gaat. Je hoeft je niet druk te maken om het boeken van je vliegtickets omdat je de wereldticket ruim van te voren kunt samenstellen. En je kunt natuurlijk geld besparen omdat je alle tickets in een voordelig pakket ruim van te voren boekt.Je gaat dus voor redelijk weinig geld al de wereld over! Waarom zou je niet voor zo’n wereldticket kiezen?

» Lees meer over hoe je een goedkope vlucht boekt

Wat is een Around The World Ticket?

Allereerst is het belangrijk te weten wat een Around The World Ticket is.

Het ticket is bedacht door vliegtuigmaatschappijen:

“Een Around The World Ticket is niet één ticket, dit wereldticket bestaat uit meerdere tickets waarmee je zelf je wereldreis kunt samenstellen en meerdere bestemmingen kunt bezoeken.”

Waar kun je met dit open wereldticket naartoe?

Met het wereldticket kun je zelf een route samenstellen. Er is geen vaste prijs voor een wereldticket, de prijzen hangen af van de bestemmingen die je kiest. Bepaalde bestemmingen zoals in de regio zoals Zuid Oost Azie, zijn goedkoper dan de USA. Liever een vooraf uitgezochte route? Bepaalde organisatie, zoals Kilroy , Joho of het World Ticket Center (WTC), hebben al tickets voor je samengesteld waarmee jij de door hen uitgezochte bestemmingen kunt bezoeken.

Denk bijvoorbeeld aan het Surf & Fun ticket. Een wereldticket naar Australië en Azië gericht op studenten.  Of wat dacht je van mijn route met een goeie vriendin in 2007, dat erg leek op het wereldticket on budget, een populair en goedkoop wereldticket voor jongeren en studenten met een kleiner budget. Met wat klein aanpassingen in de route vlogen we niet naar de USA, maar na Nieuw Zeeland door naar Hong Kong.

Onze ‘wereldreisroute’ in 2007

Londen » Bangkok
Singapore » Brisbane
Sydney » Auckland
Christchurch » Hong Kong
Hong Kong » Londen

De kosten van onze Around The World Ticket was destijds rond de €1400 per persoon.

Bekijk onze wereldreis route in 2017/2018. Ons wereldreis excel bestandje ontvangen? Wordt dan lid van onze nieuwsbrief.

Hoe stel je een wereldticket samen?

Zet voor jezelf op een rijtje naar welke bestemmingen je hoe dan ook naartoe wilt. Zet ook landen op het lijstje waar je wel naartoe wilt gaan, maar misschien niet perse in deze reis. Dat kunnen bestemmingen zijn die je prima in een vakantie kunt bezoeken (een maand op vakantie naar Canada kan ook prima!).

Nadelen wereldticket

  • Je kunt niet elke vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij nemen
  • Je bepaalt van de voren een route en waar en wanneer je wilt stoppen, maar de route kun je niet wijzigen. Wel kan de  “date change service” van Kilroy bijvoorbeeld, ervoor zorgen dat je onderweg de datum van je ticket(s) kunt wijzigen tegen minimale kosten
  • Je moet vooraf een route bedenken
  • De route valt niet te wijzigen
  • Een wereldticket is maar een jaar geldig, dus als je van slowtravel houdt en langer dan een jaar wilt reizen is een wereldticket niet zo handig
  • Je mag vaak alleen in een bepaalde richting de wereld rondvliegen: oostelijke of westelijke richting
  • Je kunt goedkoper uit zijn met een eigen ticket.

Voordelen wereldticket

 • Je boekt een package van vluchten tegen een relatief lage prijs
 • Je hoeft je tijdens de reis geen zorgen te maken over het zoeken van tickets
 • Je hebt je spaargeld van te voren al uitgegeven aan ticket
 • Je kunt tegen betaling de data van je ticket nog verschuiven.

Waar kun je een around the world ticket boeken?

Kijk eens bij reisorganisaties zoals Kilroy, Joho of het WTC

Wanneer je niet vast wilt zitten aan een route of datum, dan kun je zelf natuurlijk ook de wereld verkennen, zoals wij dat in 2017 gaan doen.

Wat kost een around the world ticket?

De kosten van een around the world ticket verschillen. Wij kochten ooit een wereldticket van ongeveer 1650,- euro, maar de prijs is afhankelijk van de route die jij wilt volgen tijdens je wereldreis. Ook is het zo dat vliegvelden waar veel op wordt gevlogen (zoals onder andere Bangkok, Hongkong, New York, San Francisco, Melbourne of Auckland) vaak goedkoper zijn dan minder bekende bestemmingen. Ook bepalen het aantal mijlen die je wilt vliegen de prijs van je around the world ticket. Hoe meer je vliegt, hoe duurder over het algemeen je wereldticket is. Om je toch een idee te geven van de prijs van een wereldticket: De meest goedkope  wereldtickets zijn veelal rond de € 1599 en de duurdere around the world tickets kunnen in prijs oplopen tot € 2500.

Kosten voor een wereldreis

Als je een around the world ticket aanschaft is het meer dan waarschijnlijk dat je voor langere tijd op reis gaat. Het is dan handig om een goed idee van de kosten te hebben die je tijdens zo’n wereldreis gaat maken. Je geeft namelijk in het ene continent minder uit (zoals in Azië) dan in een ander continent (zoals in de Verenigde Staten).

Voordelen en nadelen around the world tickets

Om nog even duidelijk in kaart te brengen wat de pro’s en con’s zijn van een wereldticket, vind je hier een overzichtje:

 • Van te voren bepaal je de route van je reis, je kunt dus niet elke vlucht nemen die je wilt omdat je van te voren al bepaald waar je wilt stoppen en op welke datum.
 • Een wereldticket bestaat veelal uit een aantal stops in verschillende continenten.
 • Het aantal stops van je wereldticket en de plekken waar je stopt bepalen de prijs.
 • Omdat je de stops en de data van je wereldticket van te voren vast legt, ben je niet heel flexibel meer. Dit is misschien een nadeel voor sommige reizigers en als dit zwaar voor je weegt kun je misschien toch beter voor losse vluchten kiezen.
 • Je mag met een wereldticket alleen in oostelijke of westelijke richting de wereld rondvliegen. Van Azie naar Afrika en vervolgens naar Oceanië kan dus niet. Maar je kunt wel vanuit Afrika naar Azië vliegen en vervolgens door naar Oceanië. Denk dus goed na over waar je wilt beginnen met je reis, want dit bepaald ook al snel waar je eindigt.
 • Met een wereldticket kun je vaak alleen maar naar bepaalde grote vliegvelden vliegen. Naar een luchthaven vliegen in Myanmar of Suriname zal bijvoorbeeld al moeilijker kunnen met een wereldticket. Je kan dan beter vliegen naar Bangkok en vanaf daar over land naar Myanmar of een extra vlucht bijboeken. Of in Zuid Amerika vliegen op Sao Paolo en vervolgens een vlucht bij een Zuid Amerikaanse luchtvaartmaatschappij boeken.
 • Met een wereldticket heb je altijd geldige uitreispapieren. Dit is soms nodig in landen. Je moet dan kunnen aantonen wanneer je weer vertrekt en met losse vliegtickets zou je dit bijvoorbeeld niet hebben.

Meer over op wereldreis gaan