10 tips om de goedkoopste vliegtickets te vinden

Goedkope vliegtickets vinden, het blijft een uitdaging. Ik heb heel wat gevlogen. Tijdens onze wereldreis boekten we vooral losse enkeltjes. En zo werden we steeds handiger in het boeken van vliegtickets. Zo weet ik op welke websites ik moet zoeken, waar je het beste kunt overstappen en weet ik vaak wel een goede deal te vinden. Met een paar simpele trucjes en handige websites. In deze blog deel ik mijn beste tips & tricks om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

1. Check website met deals

Hoe fijn is het als andere mensen goedkope tickets voor jou uitzoeken. Zo heb je verschillende websites waar je fijne deals kunt vinden.

Mijn favoriete websites om extreem goedkope vliegtickets te vinden zijn Fly4Free en SecretFlying. Deze websites lichten de beste deals uit. Je kunt filteren dat je wilt vliegen vanaf Europa of vanuit Nederland.

Fly4Free heeft een speciale pagina waar je vliegtickets vanuit Nederland kunt vinden.

Ook op Vakantiediscounter vind je vaak goede deals, inclusief hotel! Het loont om je aan te melden voor hun website om zo deals in je mailbox te ontvangen.

2. Boek op het juiste moment

Wanneer is de beste dag om een vliegticket te boeken? De meningen zijn daar over verdeeld.

Uit eigen ervaring: wij vonden geen consequente dag om je vliegticket het goedkoopst te boeken.

Gebruik Skyscanner

De dagen met de goedkoopste vliegtickets kun je wel vinden door op Skyscanner je bestemming in te vullen en voor een maand in plaats van een specifieke datum te kiezen.

In één oogopslag zie je direct welke dagen het goedkoopst zijn om te vliegen naar een bepaalde bestemming! Kijk wel altijd op de website van de aanbieder of daar niet een beter ticket beschikbaar is.

Gebruik een VPN

Een slimme truuk om een vliegticket te boeken is door bijvoorbeeld een VPN of VPN-app te gebruiken. Met een VPN-app zoals Nord VPN kun je geld besparen op vluchten omdat je boekingswebsites laat geloven dat je hun app of website in een ander land gebruikt.

Nord VPN kost hooguit een paar euro per maand bij een jaar- of tweejaarlijks contract. Voor een maand betaal je ongeveer een tientje.

Zo kunnen vliegtickets in Amerika aangeboden worden voor een veel lagere prijs dan in Nederland! Een Virtual Private Network (VPN) zorgt er namelijk voor dat je fysieke locatie en IP-adres veranderen!

Gebruik Google Flights

Naast Skyscanner kun je Google Flights  gebruiken. Google Flights is een soort vergelijkingssysteem waarmee je kunt zien wat de beste datum en de beste luchtvaartmaatschappij is waarmee je het goedkoopste kunt vliegen.

Via de wereldkaart zie je meteen op welke plaatsen je het goedkoopst kunt vliegen vanaf een door jou ingevulde bestemming.

3. Het beste tijdstip om te vliegen

Het tijdstip waarop je vliegt speelt net zo’n belangrijke rol als de dag waarop je vliegt. Niemand wil om 4 uur in de middag vliegen, dus kan jij behoorlijk wat geld besparen als je dan vliegt.

Midden in de week, buiten de schoolvakanties en op ondragelijk tijden zijn de vluchten waarop je de beste deals krijgt. Verder zijn de beste tijden voor de goedkoopste vluchten:

  • De eerste vlucht van de dag, red-eye vluchten (deze kozen wij vaak tijdens onze wereldreis)
  • Elke vlucht die samenvalt met lunch of diner.

Bereid je dus maar voor op akelig vroege of late tijden, maar dan heb je wel wat geld over! Of wat dacht je van langere vluchten met overstap.

Midden in de week, buiten de schoolvakanties en op ondragelijk tijden zijn de vluchten waarop je de beste deals krijgt.

Nick Trend, Telegraph Travel

4. Wees flexibel

Het klinkt heel flauw maar het is wel waar: hoe flexibeler je bent, hoe meer keus en hoe goedkoper je ticket.

Midweken, buiten schoolvakanties, vreselijke tijdstippen. Allemaal goedkopere opties om dan te vliegen.

Heb je geen vaste datum? Maak dan gebruik van de optie om een paar dagen voor of na je ideale datum te zoeken. Dat kan bij Skyscanner heel gemakkelijk!

Als je per se naar New York wilt, ga dan buiten het hoogseizoen, wanneer er minder mensen komen en de vliegtickets goedkoper zijn.

5. Weet welke vliegmaatschappijen van/naar je bestemming vliegen

Kijk niet alleen naar ticketprijzen, maar bekijk ook welke vliegmaatschappijen vanaf en naar jouw bestemming vliegen.

Een handige website om dit te checken is flightmapper.net.

6. Vergelijk je opties om goedkope prijzen te vinden

Pijsvergelijkingssites zijn ideale plekken om goedkope vluchten te vinden. Maar ze kunnen ook misleiden.

Je ziet bijvoorbeeld niet altijd de prijzen van elke vliegmaatschappij die op een bepaalde route vliegt. Controleer flightmapper bijvoorbeeld om alle airlines op de bestemming te vinden en vergelijk deze met vergelijkingswebsites als Skyscanner en Momondo.

Zorg er dus voor dat je prijsvergelijkingssites als leidraad gebruikt, maar bekijk ook minstens 3 andere bronnen als je onderzoek doet naar de goedkoopste tickets!

Hetzelfde geldt natuurlijk ook bij het zoeken van hotels. Check meerdere bronnen!

7. Ga naar de originele website van de airline

Het kan ook zijn dat prijzen van prijsvergelijkingssites niet altijd kloppen omdat ze niet helemaal up to date zijn. En soms zijn ze ook miskeidend. Ze kunnen namelijk niet al je wensen meenemen in de prijs of de prijs van extra’s liggen veel hoger dan op de website van de airline.

Denk hierbij aan bagage, een stoelkeuze of extra booking fees of het gebruik van creditcard.

Consumentenbond op Colombusmagazine: “Vergelijkingssites maken afspraken met de airlines over de tarieven. Vaak gaan ze een paar euro onder de openbare tarieven zitten”. Maar hier zit een flinke adder onder het gras. ‘Het boekingsproces is zo ingericht dat je tijdens het boeken extra diensten afneemt. Ze maken stoelkeuze en ruimbagage bijvoorbeeld tot wel drie keer zo duur als bij de vliegmaatschappij zelf, en rekenen geld voor hun klantenservice en andere twijfelachtige diensten, zoals online inchecken. Uiteindelijk ben je veel duurder uit.’

vliegtuig in de lucht
Photo: stocksnap.io

8. Kies een luchthaven dat in de buurt ligt van je bestemming, niet perse op de bestemming zelf

Het loont om verschillende luchthavens in te vullen bij je zoektocht naar een goedkope vliegticket. Luchthavenbelasting kan nogal verschillen: zo betaal je in Schiphol vaak een hogere belasting dan in Eindhoven of (voor intercontinentale vluchten) Rotterdam.

Vertrek je vanaf Nederland naar het buitenland? Vergeet niet om ook Duitse luchthavens te checken. En voor Europese bestemmingen is Eindhoven aan te raden.

9. Gebruik Skiplagged

Skiplagged is een website dat zogenaamde ‘loopholes’ in vliegtickets van vliegmaatschappijen laat zien, in de tickets die airlines beschikbaar hebben. Ze laten je zien wanneer het goedkoper is om een vlucht te boeken met een overstap, maar waarbij je overstap je eindpunt is. Je vliegt dus alleen het eerste deel van je reis.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld Oslo. Het kan goedkoper zijn om een ticket van Amsterdam naar Los Angeles te boeken en in Oslo uit te stappen als er tussenlanding wordt gemaakt.

Hoe kan dat nou goedkoper zijn? Luchtvaartmaatschappijen concurreren met andere vliegtuigmaatschappijen op dezelfde route. Denk aan KLM en Norwegian Airlines. KLM vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Los Angeles en Norwegian Air zal via Noorwegen vliegen. Een nadeel voor Norwegian Air en dus is de vlucht in de praktijk vaak goedkoper om Nederlandse reizigers te trekken.

Vervelend is het wel voor de airlines als mensen de tweede aansluitende vlucht niet nemen. En duurzaam is het al helemaal niet.

Samengevat: de goedkoopste vliegtickets scoor je zo:

Hoe vind je goedkope vliegtickets?

1. Er zijn goedkopere maanden, maar ook weken en tijden.
2. De beste dagen om te vliegen zijn donderdag en vrijdag.
3. Vlieg op een tijdstip wanneer de meeste mensen niet willen vliegen.
5. Reis niet in de drukste periode: reis off-season als dat kan.
6. Check flightmapper.net voor een overzicht van alle airlines van een bestemming.
7. Vergelijk je opties: vergelijk vergelijkingssites met de originele website en andere vergelijkingswebsites.
8. Ga altijd naar de originele website van de vliegmaatschappij.
9. Wees nog flexibeler: controleer luchthavens die in de buurt liggen.
10. Maak gebruik van Skiplagged: skip je tweede vlucht.

Scroll naar boven