Dit artikel is bijgewerkt op 28-03-2017

Wij reizen veel, en dat doen we door zoveel mogelijk trucjes toe te passen. Hoe boeken wij voordelige vliegtickets? Hoe doen anderen dat? Wat zeggen onderzoeken? Wij gingen op onderzoek naar de factoren waar je op moet letten om zo goedkoop mogelijk te vliegen. Ben je klaar voor 9 tips & tricks om goedkope vliegtickets te scoren?

1. De beste dag(en) om je vliegticket te boeken is dinsdag

Wanneer boek je de goedkoopste vliegtickets? De goedkoopste dag om je vliegticket te boeken is dinsdag. Waarom? Omdat luchtvaartmaatschappijen de aanbiedingen vaak op de maandagavond aankondigen. Dus doen andere luchtvaartmaatschappijen hun best om dinsdagmiddag ook met aanbiedingen te komen.  Tot dinsdagavond zou je volgens Skyscanner een goede deal moeten krijgen. Volgens CBS News kun je zelfs wachten tot woensdag 1 uur ’s nachts om de deals mee te pakken die de dinsdag niet zijn geboekt.

“I personally would shop at the weekend and the beginning of the week and avoid Friday.”

Greg Schulze, Expedia

2. De beste dag om te vliegen is dinsdag

De prijzen van vluchten variëren afhankelijk van de maand, de dag en het tijdstip van de vlucht. Ook de De goedkoopste dag om te vliegen is ook dinsdag. Er zijn namelijk weinig mensen die op dinsdag reizen, dus is er weinig vraag wat een betere deal voor jou betekent! De duurste dag om te vliegen? Vrijdag.

3. Het beste tijdstip om te vliegen

Het tijdstip waarop je vliegt is belangrijk. Niemand wil om 4 uur in de middag vliegen, dus kan jij behoorlijk wat geld besparen als je dan vliegt. Verder zijn de beste tijden als je minder wilt betalen:

 • De eerste vlucht van de dag, red-eye vluchten
 • Elke vlucht die samenvalt met lunch of diner.

Bereid je dus maar voor op akelig vroege of late tijden, maarrrrr dan heb je wel wat geld over!

“Fly midweek, outside the school holidays, and at unsociable hours, to get the best fares.”

Nick Trend, Telegraph Travel

4. Boek ruim 8 weken van te voren

Skyscanner deed een onderzoek en het is complex: het hangt van de vliegmaatschappij af, het land waar je vandaan vliegt en waarnaartoe, maar grof genomen blijkt uit het onderzoek dat je het beste 8 weken van te voren een vliegticket moet boeken. Hiermee bezuinig je volgens Skyscanner ruim een tiende (11.1% om precies te zijn) op de prijs! Volgens De American Aviation Data Group (leider op het gebied van Aviation Data & Statistics) geeft aan: na zes weken worden tickets steeds duurder. Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. De vliegtuigmaatschappij houdt misschien een sale omdat de vlucht niet volgeboekt is. Kijk dan vooral ook op dinsdag als je het aankomende weekend weg wilt.

5. Vlieg buiten de drukke periodes voor goedkopere vliegtickets

Midweken, buiten schoolvakanties, op vreselijke tijdstippen zijn de goedkopere opties om te vliegen. Heb je geen vaste datum? Maak dan gebruik van de optie om een paar dagen voor of na je ideale datum te zoeken.

6. Weet welke vliegmaatschappijen van/naar je bestemming vliegen

Kijk niet alleen naar ticketprijzen, maar bekijk ook welke vliegmaatschappijen vanaf en naar jouw bestemming vliegen. Een handige website om dit te checken is flightmapper.net.

7. Vergelijk je opties om goedkope prijzen te vinden

Pijsvergelijkingssites zijn ideale plekken om goedkope vluchten te vinden. Maar ze kunnen ook misleiden. Je ziet bijvoorbeeld niet altijd de prijzen van elke vliegmaatschappij die op een bepaalde route vliegt. Controleer flightmapper bijvoorbeeld om alle airlines op de bestemming te vinden en vergelijk deze met vergelijkingswebsites als Skyscanner en Momondo.

Zorg er dus voor dat je prijsvergelijkingssites als leidraad gebruikt, maar check minstens 3 andere bronnen als je onderzoek doet naar de goedkoopste tickets!

8. Ga naar de originele website

Het kan ook zijn dat prijzen van prijsvergelijkingssites niet altijd kloppen omdat ze niet helemaal up to date zijn. Ze kunnen namelijk niet al je wensen meenemen in de prijs. Denk hierbij aan bagage of extra booking fees of het gebruik van creditcard. Dat merkten wij toen we via Skyscanner op ‘selecteer’ (vlucht) klikten. Soms was de prijs een stuk goedkoper (of hoger).

vliegtuig in de lucht

Photo: stocksnap.io

9. Kies een luchthaven dat in de buurt ligt

Het loont om verschillende luchthavens in te vullen bij je zoektocht naar een goedkope vliegticket. Luchthavenbelasting kan nogal verschillen: zo betaal je in Schiphol vaak een hogere belasting dan in Eindhoven of (voor intercontinentale vluchten) Rotterdam. Vertrek je vanaf Nederland? Vergeet niet om ook Duitse luchthavens te checken. Voor Europese bestemmingen is Eindhoven aan te raden.

Samengevat: de goedkoopste vliegtickets

 • Er zijn goedkopere maanden, maar ook weken en tijden: op dinsdag zetten veel vliegmaatschappijen hun last minute weekenddeals online om de concurrent bij te blijven
 • De beste dag om te vliegen is dinsdag
 • Vlieg op een tijdstip wanneer de meeste mensen niet willen vliegen
 • Boek minstens 8 weken van te voren
 • Reis niet in de drukste periode: reis off-season als dat kan
 • Controleer flightmapper.net voor een overzicht van alle airlines van een bestemming
 • Vergelijk je opties: vergelijk vergelijkingssites met de originele website en andere vergelijkingswebsites
 • Ga altijd naar de originele website van de vliegmaatschappij
 • Controleer luchthavens die in de buurt liggen

Tot slot: wees flexibel: wanneer je vliegt en waar je heen vliegt is natuurlijke de beste tip om gewoon ergens heen te gaan wat goedkoop is :)

Waar let jij op bij om het goedkoopste vliegticket te vinden?