Je bent een paar dagen in een grote stad en wilt uiteraard zoveel mogelijk zien. Aan het einde van je trip begin je de stad net een beetje te ontdekken en dan moet je alweer terug. Met de wetenschap dat je heel wat coole hotspots hebt gemist. Herkenbaar? Lees dan verder en kom erachter hoe je Antwerpen op een hele andere manier ontdekt!

Grote, levendige stad

Om Antwerpen te bezoeken hoef je niet ver te reizen en dat is mooi. Het is een prachtige, levendige stad en ware shopwalhalla. Overal door de stad vind je hippe koffiebarretjes, lunchrooms en conceptstores. Echter is Antwerpen behoorlijk groot. Om de leukste spots tegen te komen kun je op eigen houtje de stad doorkruisen, maar dit kan je aardig wat tijd kosten. En dat wil je niet als je er maar kort bent. Enige begeleiding hierin zou dus goed van pas komen! Je kunt natuurlijk een map van de stad erbij pakken, of TripAdvisor raadplegen. Maar Antwerpen ga je pas echt op een andere manier ontdekken via een Streetart Tour.

Kshit Joachim 2Dirty

Streetart door Kshit, Joachim & 2Dirty

Wat is er zo speciaal aan streetart?

Streetart is hot! In grote steden over de hele wereld krijgen urban kunstenaars de ruimte om hun werken aan de buitenwereld te laten zien, via zogenoemde erkende zones. Muren die beschikbaar worden gesteld aan streetartists. Een win-win situatie voor zowel de stad als de artiest. Het voorkomt namelijk ook dat er op ongewenste plekken wordt gespoten. Het resultaat mag er ook zijn, want het zijn geen tags die voor de buitenstaander niets toevoegen. Nee, het zijn vaak echt supermooie schilderingen. Mocht je nog geen liefhebber zijn, grote kans dat je het wel wordt als je de kunstwerken ziet!

Smates streetart mural gebouw

Enorme mural van Smates

De Streetart Tour: (her)ontdek de stad

Tim Marschang is zo’n liefhebber. In 2015 viel het oog van deze Antwerpenaar voor het eerst op een artwork. In de weken daarna spotte hij steeds nieuwe murals terwijl hij door de straten heen slenterde. Hij raakte meer en meer verbonden met de streetart scene. Inmiddels heeft Tim een succesvol platform opgezet met bijbehorende Streetart Antwerp App (gratis). Hiermee heb je de mogelijkheid om eigenhandig verschillende streetart tours te volgen. Echter is het zeker een aanrader om een rondleiding van the man himself te krijgen! Door de achtergrondinfo ga je de werken juist nog meer waarderen. Check de Facebook page voor meer info.

Naast de indrukwekkende murals die je gaat spotten, loop je door straatjes waar je verschillende coole winkeltjes, koffiebarretjes etc. tegen zult komen. Vaak met leuke en unieke concepten. Check sowieso deze als je in Antwerpen bent:

Grote liefhebbers van koffie. Die graag het verhaal achter de koffieboon delen en zich onderscheiden op het gebied van Specialty Coffee.

Beetje vreemde naam, maar dat is eigenlijk precies wat het concept ook is. Waarom zouden donuts rond moeten zijn? In deze mooie shop verkopen ze overheerlijke, ‘vierkante’ donuts! (check de foto)

Heel mooi ingerichte winkel/lunchroom. Een mix van home decor en dames-/herenkleding, waar je tevens heel lekker en gezond kunt lunchen.

Hoeked Doughnuts

Hoeked Doughnuts

Antwerpen zal niet snel vervelen!

Of je nu wel of niet in Antwerpen bent geweest. Dit is een onconventionele, maar hele leuke en nieuwe manier om de stad te (her)ontdekken! Omdat het op steenworp afstand ligt en een dergelijk grote en levendige stad als Antwerpen nooit stilstaat, is dit een geweldige plaats om vaker heen te gaan. Zonder dat het snel verveelt. Ben je (inmiddels) fan van streetart? Ook dan zal je nooit verveeld raken. De urban artworks worden eens in de zoveel tijd overschilderd om plaats te maken voor nieuwe kunstwerken. Keep ‘em coming!

Extra tip voor de fans:

Meeting of Styles 2017, een meerdaags event waar meer dan 120 graffiti artists vanuit de hele wereld samenkomen bij de Zomerfabriek in Antwerpen. Volg een workshop, bekijk verschillende optredens en zie hoe gedurende het weekend het hele gebied omgetoverd wordt tot een groot kunstwerk!

Rise One RBLX lowrider

Lowrider – Gemaakt door Rise One & RBLX

Pol Cosmo's paper bug

Pol Cosmo: zijn papieren insecten vind je door de hele stad

Comic Art muur

Comic Art

Streetart garagedeur