Read also in English

In Azië vind je goedkope landen om te backpacken. Backpacken in Azië is mede daarom erg populair. Al vanaf de jaren ‘70 backpacken reizigers door dit gebied. Een populaire route die men neemt is vanaf Bangkok via het Noorden met de boot naar Laos, Vietnam, Cambodja en terug naar Bangkok. Van hieruit gaan reizigers vaak door naar de prachtige eilanden in het zuiden van Thailand en door naar Maleisië, Singapore en Indonesië.

Landen in Zuidoost Azië  

 • Myanmar
 • Thailand
 • Laos
 • Cambodja
 • Vietnam
 • Maleisië (deels eiland, deels vasteland)

Zuidoost Azië Eilanden

 • Filipijnen
 • Singapore
 • Indonesië
 • Brunei
 • Oost-Timor

Beste reistijd over het algemeen: november t/m februari.

Mijn reistijd destijds: april t/m juni én augustus

Visum: Voor enkele landen in Zuidoost Azië heb je een visum nodig. Dit hangt af van de lengte en het doel van je verblijf. 

Inentingen: Als je naar Zuidoost Azië reist heb je vaccinaties nodig voor DTP, Hepatitis A + B (Twinrix) en Buiktyfus. Ga je naar India of naar vrij afgelegen plekjes? Dan wordt rabiës (hondsdolheid) ook aangeraden.
Controleer de actuele prijzen via GGD of Meditel.

Vliegen naar Zuidoost Azië

De meeste reizigers beginnen hun reis in Thailand en daarom is Bangkok vaak het startpunt van je reis naar Thailand.. Een ticket naar Bangkok (vliegveld Suvarnabhumi) kun je – bij goed zoeken – vinden voor een bedrag tussen de €600 en €800.

Bangkok Khao san road

Bangkok

Ga je lang op reis?

Tijdens mijn wereldreis in 2007 heb ik een Around The World Ticket geboekt bij Kilory voor €1432 (inclusief administration fee, money back guarantee en een studenten Go25 kaart). We vlogen toen van Londen naar Bangkok en van Singapore naar Brisbane, Sydney naar Christchurch, Auckland naar Hong Kong en van Hong Kong terug naar Londen. Alle bestemmingen tussendoor moet je per land bereiken. Dus van Bangkok naar Singapore, Brisbane naar Sydney enzovoorts.

Ook het WTC heeft wereldreis tickets naar Azië. Bekijk de wereldtickets

Mijn manier om goedkope tickets te vinden vind je in deze blogpost

Accommodatie in Zuid Oost Azië

Accommodatie in geheel Zuidoost Azië is goedkoop. Over de hele regio zijn prijzen rond de $ 15-20 per nacht voor een privé-kamer met airconditioning. De prijzen zijn hoger in de steden en toeristische gebieden (en vooral op de toeristische eilanden zoals Koh Phi Phi en Koh Samui) en lager in landelijke gebieden.  

Eten en drinken

Met name als je van ‘de straat’ eet bij een van de eetstalletjes dan is het ontzettend goedkoop om in Azië te eten. Voor slechts een paar euro’s heb je al een maaltijd. Ik heb meegemaakt dat ik slechts 1 euro voor een maaltijd betaalde. Maar toen was het ook 2007. In 2011 lagen de prijzen als een stuk hoger en volgend jaar ga ik weer terug naar Azië. Ik ben benieuwd hoeveel de prijzen gestegen zijn.

Hou rekening met 1-10 euro voor een maaltijd, dan zit je altijd goed.

Vervoer

In Azië is het vrij normaal om met de bus of trein te reizen. Je kunt zelfs met de boot (tip! De boot van Noord Thailand naar Luang Prabang Laos) of met het vliegtuig. Reizen doe je het meest met de lokale bus, het goedkoopste middel om mee te reizen. Er reizen zoveel mensen door Azië dat er altijd wel een bus naar die ene plek gaat waar jij ook naartoe wilt.

Voor €25 ga je al met de bus van Vientiane in Laos naar Hanoi in Vietnam. Voor €16 euro neem je de trein van Bangkok naar Krabi om daar de boot naar Koh Phi Phi te pakken. Liever vliegen? Probeer Air Asia, een soort van Easyjet in Azië. Vaak kan je voor nog geen €50 van Bangkok naar Bali vliegen, mits je tijdig boekt natuurlijk.

Visa

Voor enkele landen in Zuidoost Azië heb je een visum nodig. Dit hangt af van de lengte en het doel van je verblijf.

Thailand

Visum Vietnam

Je kunt een visum voor Vietnam aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag voordat je op reis gaat. Dit visum kost je €77 en het visum is dertig dagen geldig. Een andere manier is de zogeheten visa-on-arrival. Die kun je alleen niet bij de grensovergang in Vietnam krijgen. Wij hebben dat destijds met spoed in Laos (Vientiane) laten doen omdat we halsoverkop besloten naar Hanoi te gaan. De kosten daarvan weet ik niet meer. Maar een visa on arrival kost gemiddeld $35.

Visum Laos

Ook in Laos kun je een visum-on-arrival krijgen op de luchthavens van Vientiane, Pakse, Savannakhet en Luang Prabang. Wij hebben dat destijds door iemand in Thailand laten regelen omdat we het waren vergeten. We namen toen de boot van Huay Xai naar Luang Prabang. Voor ongeveer $30 krijg je een visum voor Laos die dertig dagen geldig is.

Visum Indonesië

Als je langer dan dertig dagen in Indonesië van plan bent te blijven, kun je van te voren een visum of een Visa On Arrival (bij aankomst). Een Visa On Arrival kost gemiddeld $35. Na deze 30 dagen kun je nog één keer het visum verlengen voor dezelfde prijs. Je visum kun je bij verschillende immigratiekantoren verlengen.

Visum Singapore

In Singapore heb je als toerist geen visum nodig als Nederlander. Het enige wat je nodig hebt is een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Populaire routes

In Azië kun je verschillende routes nemen. Hieronder hebben we een aantal populaire routes op een rijtje gezet (credits image gaan naar Kilroy)

Populairste route’s in Azie ( G adventure):

Topactiviteiten

Voor €10-15 heb je in Zuidoost Azië al een dagtripje. Je kunt verschillende dingen doen, van tempels bezoeken tot snorkeltrips naar eilanden.

Ontdek Bangkok:

Bangkok is de hub van Azië. Als je daar begint en er terugkomt is het net als thuiskomen. Vanaf Bangkok kun je overal komen. Maar ook in deze stad verveel je je  niet: er is genoeg te doen. Van de floating markets tot aan shoppen, de beroemde backpackersstraat Kao San Road en veel meer!

Trek door de jungle – door de jungle trekken is een must in Zuidoost Azië. De gebieden zijn hier zo mooi en je vindt er prachtige dieren. De mooiste plekken om door de jungle te trekken? Laos en Maleisie. Begin je pas net met een jungle trek? volgens reisblogger Nomadic Matt zijn die in Thailand het gemakkelijkste. En dat vonden wij stiekem ook

Kosten

In Zuidoost Azië kun je veel leuke dingen doen die weinig kosten, vandaar dat het zo’n populaire bestemming onder backpackers is! Denk aan je duikbrevet halen, duiken, kookworkshops, wandelingen door de bergen enzovoorts.

Activiteiten


Afhankelijk van wat je gaat doen ben je hier ongeveer tussen de €150 en €200 per maand aan kwijt.


Eten en drinken


Aan eten en drinken ben je tussen de €200 en €350 per maand kwijt.

Slapen

Aan slapen ben je ongeveer €300 per maand kwijt (10p.n.p.d). Let wel, het hangt er echt vanaf waar je voor kiest. Het kan zeker goedkoper en ook zeker duurder, het is maar net of je bereid bent in een crappy hotel te slapen of juist niet.

Als je voor langere tijd op één locatie blijft heb je geen of minder kosten aan vervoer.

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen hoeveel een reis door Zuid Oost Azië je gaat kosten. Wij waren tijdens het backpacken gemiddeld rond de €600 per maand kwijt en dat was echt goedkoop. Toen ik in 2011 drie weken naar Thailand en Maleisië reisde waren we in 3 weken €700 kwijt. Zo nu en dan gingen we voor goedkope hostels en soms ietsje duurder.